KNMG

NVMO congres 2009

startdatum 12 november 2009
einddatum 13 november 2009
tijd 10.00
locatie Egmond aan zee, hotel Zuiderduin
onderwerp NVMO congres 2009

Omschrijving

Donderdag 12 november vindt in Egmond aan Zee wederom het NVMO Congres 2009 plaats. De KNMG verzorgt het symposium "Transparant in opleiden en visiteren". Om u te informeren over het maken van een eigen, lokaal opleidingsplan.

Thema

De vervolgopleidingen voor aios zijn gemoderniseerd. De opleidingsplannen zijn nu gereed en de regelgeving is rond. Een volgende (al gaande) stap in dit proces is het implementeren van de opleidingsplannen.

Hoe vertaalt u als opleider het opleidingsplan van uw vereniging naar uw lokale situatie met daarbij in uw achterhoofd hoe u daarop wordt "getoetst"? Dit laatste betreft de wijze waarop in de toekomst zal worden gevisiteerd.

Doel

U als opleider c.q. betrokkene bij het opleiden van aios informeren over het maken van een eigen, lokaal opleidingsplan. Een plan dat is afgestemd op het landelijke plan van uw vereniging. Aansluitend hierop zal de nieuwe aanpak van visiteren worden gepresenteerd. Daarna is er een discussie met en kunt u vragen stellen aan de inleiders.

Voor wie?

Opleiders, stafleden/docenten van alle vervolgopleidingen en opleidingsinstituten, aios en anderen die betrokken zijn bij de modernisering en visitatie van de vervolgopleidingen.

KNMG Symposium "Transparant in opleiden en visiteren".

Tijdens dit symposium komen twee onderwerpen aan bod:
* Het maken van een lokaal opleidingsplan

* De landelijke opleidingsplannen beschrijven de opleiding in het specialisme, waarbij over het algemeen veel ruimte wordt gelaten voor invulling op lokaal of regionaal niveau. In de toekomst wordt van opleiders verwacht dat ze aangeven hoe de opleiding in hun setting is vormgegeven. Daarvoor is de ontwikkeling van een lokaal/regionaal opleidingsplan nodig. In dit symposium laat professor dr. Joris Slaets, klinisch geriater UMCG en ontwikkelaar van het digitale programma "opleidingsmatrix", u stapsgewijs zien hoe u als opleider uw lokale opleidingsplan met behulp van de opleidingsmatrix vorm kan geven.
* Modern opleiden: hoe visiteren?

* Er wordt ingegaan op de visitatie van de opleidingsinrichtingen en opleiders. Bij visitatie wordt gecheckt of aan alle eisen van het Kaderbesluit en het specifieke besluit wordt voldaan. In de huidige situatie behelst dit een voornamelijk procedurele toetsing van de structurele kenmerken van de opleiding. Een competentiegerichte opleiding betekent ook een meer competentiegerichte manier van visiteren. De gemoderniseerde opleiding wordt qua structuur, proces en uitkomst meer middels door CCMS/MSRC vastgestelde indicatoren getoetst. Aansluitend op het deel "het maken van een lokaal opleidingsplan" zal aan de hand van genoemde stappen toegelicht worden hoe de gemoderniseerde opleidingen in de toekomst zullen worden gevisiteerd.

Meer informatie

* www.knmg.nl/hetnieuweopleiden

* Brochure NVMO congres 2009

* Congresboek NVMO Congres 2009