Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ingredients for a poem
Foto's en films van Jannie Regnerus

Vanaf donderdag 12 november is het Fries Museum de tentoonstelling 'Ingredients for a poem' van kunstenaar Jannie Regnerus te zien. 'Ingredients for a poem' toont foto's en films van multitalent Regnerus. Op dezelfde dag gaat op het Noordelijk Film Festival de documentaire 'It Riedsel' van filmmaker Pieter Verhoeff over Jannie Regnerus in première.

Jannie Regnerus (1971) is geboren in Het Bildt (Oudebildtzijl) in Friesland. Ze is een veelzijdig kunstenaar die vooral foto's en films maakt van landschappen waarin zij zelf voorkomt in een vervreemdende of sprookjesachtige setting. Regnerus onderzoekt de poëtica van de natuur. In de tentoonstelling 'Ingredients for a poem' zijn daar prachtige uitingen van te zien.

'Ingredients for a poem' is tevens de titel van een foto waarop te zien is hoe grote komma's gemaakt van papier-maché aanspoelen op het strand. In geschreven taal staan komma's voor adempauzes. Hier kun je de aangespoelde komma's zien als de zichtbaar gemaakte ademhaling van de zee.

De foto 'Bubbles' toont Regnerus' fascinatie voor natuurverschijnselen. Ze staat in een zwarte jurk in een meer tussen hoge bomen. Het water raakt tot boven haar knieën. Van de kijker afgewend kijkt ze naar het oplichtende midden van de foto. Achter haar drijven grote bubbels op het water, die uit de bomen lijken te vallen. Deels is dit een natuurverschijnsel dat optreedt na zware regenval. Aan de scène zijn echter ook vrolijke bellenblaasbubbels toegevoegd. Zo manipuleert ze het beeld tot een sprookjesachtig geheel.

Naast foto's maakt ze ook 16 mm. films en schrijft boeken en gedichten. In haar werk staan de bijna vanzelfsprekende, kleine voorvallen en verschijnselen in de natuur centraal. Door verre reizen en verblijven in onder meer Japan en Mongolië heeft Regnerus zich omgevormd tot wereldburger. Ze werd gegrepen door rituelen die ze tegen kwam en leefde lange tijd met mensen die de natuur, en alle dingen om hen heen, als bezield ervaren. Haar beeldtaal ontstijgt met gemak de nationale grenzen.

In 1998 vlak nadat ze haar studie aan de Rijksacademie in Amsterdam had afgerond vertrok Regnerus naar Mongolië. Ze woonde en werkte daar twee jaar in de volkswijk Ulaanbaatar. In eerste instantie viel het harde leven haar erg tegen. Na verloop van tijd ging ze echter inzien dat ze in een prachtig, magisch land terechtgekomen was. Over haar ervaringen in Mongolië schreef ze het boek 'De volle maan als beste vriend'. In 2007 won ze de Bob den Uyl Prijs voor haar boek 'Het geluid van vallende sneeuw' over haar ervaringen in Japan. In het kader van haar studie bracht ze een jaar door in Kyoto en reisde van daar uitgebreid door het land.

Op donderdagavond 12 november gaat tijdens het Noordelijk Film Festival de documentaire 'It Riedsel' in première. Het is een filmportret over Jannie Regnerus gemaakt door filmmaker Pieter Verhoeff. Hij onderzoekt hoe Regnerus naar de werkelijkheid kijkt en haar ervaringen verwerkt in haar werk. Ook kijkt hij of haar Bildtse wortels een inspiratiebron voor haar vormen. Hij filmt haar in haar atelier in Amsterdam, terwijl ze werkt aan een roman en linker schoenen zoekt langs het Noordzeestrand.

De documentaire wordt op zondag 15 november op televisie uitgezonden om 14.00 uur op Nederland 2 en vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân.

De tentoonstelling 'Ingredients for a poem' in het Fries Museum toont 10 foto's en enkele films van donderdag 12 november tot en met zondag 6 december 2009.