Ingezonden persbericht


Museum Volkenkunde opent gastenverblijf 'Het Paviljoen'

Donderdag 12 november vindt tijdens een feestelijke gelegenheid voor genodigden de officiële opening van 'Het Paviljoen' plaats. Een gastenpaviljoen in de tuin van Museum Volkenkunde met zalen voor multifunctioneel gebruik en vijf gastenkamers. Deze zullen fungeren als studieverblijf voor relaties van Volkenkunde, andere Leidse musea en gelieerde instellingen, zoals de Universiteit Leiden. Het Paviljoen is ook te huur als locatie voor vergaderingen, workshops, trainingen, en feestelijkheden. De interessante geschiedenis van het gebouw maakt Het Paviljoen tot een bijzondere locatie.

In 1873 opende in de gebouwen waar Museum Volkenkunde al bijna een eeuw lang gehuisvest is, het eerste Academische Ziekenhuis van Nederland. Kort na de opening werden er in de tuinen rondom het ziekenhuis drie zogenaamde quarantainepaviljoens voor besmettelijke ziekten bijgebouwd. Twee daarvan zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw verdwenen; de derde werd verbouwd tot dienstwoning. Daarna heeft het Paviljoen nog allerlei bestemmingen gehad, van opslag tot bibliotheek, totdat het nu uiteindelijk ingrijpend is gerestaureerd. Waar eerst de ijzeren bedden stonden, is nu een gastenpaviljoen verrezen.

Museum Volkenkunde is samen met de Rijksgebouwendienst trots op het prachtige resultaat. De Rgd, onderdeel van het ministerie van VROM, is verantwoordelijk voor de huisvesting van het grootste deel van de rijksoverheid. Veel van de gebouwen waarin deze gevestigd is, zijn monumenten, zo ook de panden van Museum Volkenkunde. De nieuwe functie van Het Paviljoen is het geslaagde resultaat van de manier waarop de Rgd samen met Volkenkunde heeft gezocht naar een passend gebruik voor dit nationale erfgoed.



Ingezonden persbericht