Ingezonden persbericht


Waarom mensen in de stad willen wonen

3 november 2009

Op donderdag 12 november zullen tijdens de conferentie Waarom mensen in de stad willen wonen stedelijke bestuurders en wetenschappers tegen het decor van de Haagse Sociëteit de Witte met elkaar in discussie gaan over de historische parallellen in stedelijke vraagstukken. Internationaal publicist Ian Buruma verdiept zich in de vraag wat een stad kosmopolitisch maakt, en zijn gastheer burgemeester Jozias van Aartsen spreekt uit zijn eigen ervaring het stedelijke bestuur. Tijdens workshops worden hedendaagse, maar ook historische thema's als de omgang met migranten in de stad, aan de orde gesteld.

Tijdens de conferentie spreken bestuurders en beleidsmakers met wetenschappers over actuele stedelijke vraagstukken aan de hand van historisch onderzoek. Thema's als migratie en demografische ontwikkelingen, de economische aantrekkingskracht van steden en de rol van stedelijke instituties zullen daarbij centraal staan.

Tijdens de conferentie wordt de bundel Waarom mensen in de stad willen wonen, 1200-2010 gepresenteerd, die verschijnt onder redactie van Prof. dr. Leo Lucassen en Prof. dr. Wim Willems. Het boek vormt een bijdrage aan het NWO-onderzoeksprogramma Urbanisatie en Stadscultuur, en levert denkstof voor het maatschappelijke debat over deze thematiek. De internationale publicist Ian Buruma, burgemeester Jozias van Aartsen (Den Haag), burgemeester Patrick Janssens (Antwerpen), en wethouder Adri Duivesteijn (Almere), zullen het boek tijdens het plenaire gedeelte van de dag in ontvangst nemen. Pers is van harte uitgenodigd om tijdens de dag aanwezig te zijn.

Tijdens het middagprogramma van de conferentie gaan de auteurs van de bundel in vijf thematische workshops samen met bestuurders, beleidsmakers en andere stedelijke professionals op zoek naar historische parallellen in stedelijke vraagstukken. In discussie met de deelnemers wordt bekeken welke rol instituties spelen bij de aantrekkingskracht van steden en in hoeverre het verleden aanknopingspunten biedt voor reflectie op de actuele praktijk. De conferentie is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Ministerie van VROM, Nicis Institute en de Universiteit Leiden/Campus Den Haag.

Wilt u aanwezig zijn bij de conferentie 'Waarom mensen in de stad willen wonen', dan kunt u zich aanmelden via de volgende link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aniek Smit en Elske Gerritsen (urbanisatie@nwo.nl / 070 344 08 21) De perskit met daarin beeldmateriaal en het programma is beschikbaar via onze website: www.nwo.nl/urbanisatie

Waarom mensen in de stad willen wonen 1200-2010
Onder redactie van Leo Lucassen en Wim Willems
Prijs: ca. E 24,95
ISBN: 978 90 351 3512 3
Uitgeverij: Bert Bakker
Verschijningsdatum: 12 november 2009