KNHS

Specialisten aan het woord in Ermelo
5 november 2009
wim bonhof

ERMELO - (KNHS) Op 12 en 13 november staan weer interessante onderwerpen op het programma tijdens een rondje educatie en instructie op het KNHS-centrum te Ermelo. Donderdagavond 12 november vertelt gedragstherapeut Debbie Rijnders over gedragsproblemen tijdens het rondje educatie Leer je paard kennen. Een dag later verzorgt oud-ponybondscoach Wim Bonhof een inspirerende avond waarbij het springen centraal staat.

Leer je paard kennen
Angst, verzet, singeldrang, agressie naar mensen of andere paarden zijn enkele voorbeelden van probleemgedrag bij paarden. Gedrag dat misschien in een ver verleden al ontstaan is bij het paard of de pony.

Stress is een regelmatig voorkomend probleem bij paarden. Niet alle stressituaties zijn te vermijden. Een vreemde pony of paard in de les, een nieuwe spiegel in de rijbaan, maar ook een nerveuze of onzekere ruiter. Een beetje spanning is belangrijk om goed te kunnen presteren, maar wordt de spanning te groot, dan staat dit de prestaties in de weg.
Rijnders benoemt tijdens het rondje educatie veel problemen en gaat in op het ontstaan van de problemen en de redenen waarom sommige problemen zullen blijven bestaan.

Paarden moeten paard kunnen zijn en tijdens deze avond krijg je verschillende tips en adviezen hoe je je paard zoveel mogelijk zich zelf kunt laten zijn en gedragsproblemen kunt voorkomen.

Springen
Wim Bonhof gaat uitleggen op welke manier je als ruiter de training kunt afwisselen en toch het paard in de training kunt verbeteren. Ruiters maken vaak een buitenrit om de training af te wisselen, maar af en toe een sprongetje maken is ook erg belangrijk. Paarden moeten zich bij het springen op een andere manier rekken en daar worden ze lekker los van. Door de afwisseling blijven de paarden mooi fris en houden zin in het werk.

Tijdens het rondje instructie wordt uitgelegd op welke manier je het springen in je training kunt opnemen. Er wordt tijdens deze avond veel aandacht besteed aan de wijze van bouwen, welke aanleuning gebruikt moet worden, maar ook de afstand tussen de hindernissen en op welke manier je met balktraining je paard verder kunt gymnastiseren zullen uitvoerig behandeld worden.

De avonden worden georganiseerd op het KNHS-centrum en beginnen om 19.30 uur. Het rondje educatie wordt verzorgd in de foyer en het rondje instructie staat gepland in de Prins Willem-Alexanderhal. De avonden duren tot ongeveer 22.30 uur en de entree is 15,- per persoon. Wil je de avond bijwonen, meld je dan van tevoren aan per e-mail: accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25. Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/opleidingen