Provincie Gelderland

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN OVERHEDEN VERTEGENWOORDIGD IN DE BESTUURLIJKE BEGELEIDINGSCOMMISSIE RADIO KOOTWIJK

Arnhem, 5 november 2009

"Hallo Bandoeng, hier Radio Kootwijk"
INSTEMMING MET PLAN STAATSBOSBEHEER VOOR RADIO KOOTWIJK

Burgemeester en Wethouders van Apeldoorn en Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben ingestemd met het plan van Staatsbosbeheer voor het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk op de Veluwe. Daarmee komt de weg vrij voor de overdracht van dit unieke historische complex aan Staatsbosbeheer. De minister van LNV neemt -als huidig eigenaar- het definitieve besluit.

Radio Kootwijk is het voormalig zendstation waarmee in de vorige eeuw contact werd onderhouden met Nederlands-Indië en later ook andere delen van de wereld. Het complex heeft daarmee een culturele waarde van nationale en internationale betekenis. Het staat midden in een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in West Europa: de Veluwe. Rust, ruimte en duisternis omringen het opvallende complex. Na het wegvallen van de oorspronkelijke functie was het dan ook moeilijk om dit complex opnieuw een bestemming te geven zonder aantasting van natuur en cultuurhistorie waarmee ook rekening gehouden werd met de leefbaarheid van het dorp Kootwijk.

Plan Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer ontwikkelde het met de titel 'Hallo Bandoeng, hier radio Kootwijk'. In dit plan moet Radio Kootwijk in de toekomst een plek worden waar zingeving, inspiratie en ontmoeting tussen mensen mogelijk is met rust en ruimte als attractie. Dit kan educatie zijn (congressen, opleidingen etc) en kunst en cultuuruitingen. Daarmee wordt ook aangesloten op de culturele activiteiten die de laatste jaren hier al plaatsvonden. De ontwikkeling zal zeer gefaseerd en geleidelijk verlopen waarbij steeds gekeken wordt naar de functie, omliggende natuur én welke mogelijkheden en kansen er op de markt zijn. Het voormalig zendcomplex wordt gerestaureerd evenals het voormalige hotel. Hiervoor zijn wel subsidies van de overheden ook in de toekomst noodzakelijk.

Verdere besluitvorming
Burgemeester en Wethouders van Apeldoorn en Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dit advies tot instemming opgevolgd. B&W van Apeldoorn leggen het plan nu ter instemming voor aan de raad. In de Politieke Markt Apeldoorn op 12 november zal het plan door SBB worden gepresenteerd. Op 19 november volgt de inhoudelijke behandeling. De minister van LNV neemt als huidig eigenaar uiteindelijk - mede op basis van de instemming van de andere betrokken partijen - het besluit tot overdracht van het complex aan Staatsbosbeheer. Als alle partijen instemmen, vindt die overdracht naar verwachting in december 2009 plaats.

Samenwerking
Het vinden van een nieuwe bestemming heeft lang geduurd. De laatste periode door de Bestuurlijk Begeleidingscommissie (BBC) die zich - onder voorzitterschap van gedeputeerde Annelies van der Kolk, provincie Gelderland - vanaf 2007 nadrukkelijk inzette voor een goede combinatie van behoud van cultuurhistorische waarden, natuur en leefbaarheid. In de BBC zijn vertegenwoordigd: provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, Dienst Landelijk Gebied en de Ministeries van VROM, OC&W en LNV.