NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 3: De groene erfenis

Donderdag 12 november
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige NCRV-serie Natuur in de stad staat de natuur en het natuurbehoud in Nederlandse steden centraal. Tussen de autoâs, kantoren en woonhuizen vind je verrassend veel bijzondere planten en dieren. Maar de steden groeien hard en om elk plekje wordt gevochten. Omdat natuur hierbij vaak het onderspit delft zijn veel steden aan de slag gegaan om hun natuur te behouden of te verbeteren.

In deze aflevering staat Zoetermeer centraal. Toen in de jaren zestig een aantal Zuid-Hollandse gemeentes als groeikern werd aangewezen, zag het bestuur van Zoetermeer dat wel zitten en meldde zich vrijwillig aan. Met een bewoningsgeschiedenis van duizend jaar, is Zoetermeer in slechts vijf decennia uitgegroeid van 7000 naar ruim 120.000 inwoners. Opvallend aan de ontwerpen van de toenmalige nieuwe stad is het optimistische idealisme waarmee groen deel uitmaakt van het totaalontwerp. Parken, bomenlanen en daktuinen moesten een gezonde leefomgeving vormen: een frisse tuinstad in de verstedelijkte Randstad, zo laat stedenbouwkundige Marcel Keijzer zien in deze aflevering. Tegenwoordig vind je in Zoetermeer een zeer groot aantal enthousiaste vrijwilligers. Zo is er de egelopvang, de vogelwerkgroep, de vlinderwerkgroep, de vleermuis-, paddenstoelen en plantenwerkgroep en zelfs een mossenwerkgroep. Een direct gevolg van de grote hoeveelheid natuur die nu nog in de stad te vinden is.

Ook in deze aflevering een ware jungletocht met stadsecoloog Johan Vos door één van de stadsparken en met bioloog Arno van Berge Henegouwen gaan we op zoek naar stadsvogels bij â¦. de FEBO.