Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Den Haag, 9 november 2009

Minister Bert Koenders zet beperking bevolkingsgroei op de internationale agenda

Den Haag, 5 november - Op donderdag 12 november 2009 geeft Steven Sinding van het Guttmacher Instituut een lezing in Den Haag waarin hij oproept om bevolkingsgroei meer prioriteit te geven. Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, zal het Nederlandse beleid toelichten. Koenders: 'Aandacht en financiële middelen voor seksuele en reproductieve rechten zijn cruciaal om de Millenniumdoelen dichterbij te brengen. Toch dalen de wereldwijde investeringen in seksuele en reproductieve rechten, waar ook voorbehoedmiddelen en seksuele voorlichting onder vallen. Het wordt dan ook tijd dat er meer geïnvesteerd wordt in deze rechten'.

Dit is de zesde en laatste lezing in de lezingenreeks "The Population Question and Development: The need for a debate in the Netherlands," georganiseerd door de Society for International Development (Netherlands Chapter, SID), het Institute of Social Studies (ISS) en de World Population Foundation (WPF).

Steven Sinding zal ingaan op veranderingen in het westerse denken omtrent bevolkingsgroei, en hoe deze omslag financiering voor programma's die mensen in staat stellen zelf keuzes te maken op terrein van seksualiteit en het al dan niet krijgen van kinderen ernstig terugliep. Het verminderen van deze steun, zowel van donoren als van ontwikkelingslanden zelf, staat het behalen van de Millenniumdoelen ernstig in de weg.

Minister Koenders zal reageren op Sinding's roep om bevolkingsgroei meer prioriteit te geven. Hij zal ingaan op seksuele en reproductieve rechten, die centraal staan in het Nederlandse beleid. Zo zit de pil in het basiszorgpakket en is abortus legaal. De lage abortuscijfers in Nederland wijzen uit dat deze aanpak werkt. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken, onder andere door het gezaghebbende Guttmacher Instituut. Door de aandacht voor klimaatverandering en duurzaamheid komt bevolkingsgroei hoger op de agenda te staan. In deze discussie staat minister Koenders pal voor de Nederlandse rechtenbenadering. De argumenten van Dr. Sinding onderschrijven deze benadering.