Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 11-11-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending donderdag 12 november
Nederland 1 - 18.15 uur

ONDERWERPEN EENVANDAAG DONDERDAG 12 NOVEMBER

Man vals beschuldigd zedendelict Norderney
Het schrijnende verhaal van Paul Bosman. Bijna twee jaar lang voerde hij een verbeten strijd met justitie. Hij zou verdachte zijn van een zedenmisdrijf met drie minderjarige meisjes op een Duits Waddeneiland en moest zijn DNA afstaan. Uit principe weigerde hij. Om de simpele reden dat hij niets met de zaak te maken had. Nu blijkt dat de Duitse politie hem van meet af aan niet als verdachte heeft aangemerkt en zijn DNA dus helemaal niet nodig was. Maar de Nederlandse justitie plaatste Bosman tóch in de beklaagdenbank. Gevolg: een jarenlange strijd om zijn naam gezuiverd te krijgen. Volgende week verschijnt zijn boek.

Sea Shepherd dreigt Nederlandse vlag te worden ontnomen Nederland lijkt op een oneigenlijke manier het Sea Schepherd-schip Steve Irwin de Nederlandse vlag te willen ontnemen. Dat zegt Liesbeth Zegveld, advocaat van dit hardere broertje van Greenpeace. Volgens haar wordt op dit moment met spoed een wetswijziging voorbereid om dit mogelijk te maken. Hiermee zou Nederland een belofte inlossen die premier Balkenende wederom deed tijdens het bezoek dat hij onlangs aan Japan bracht.

Eddie Izzard in Nederland
John Cleese noemt hem 'the funniest man of England' en 'the lost Python' (het lid van Monty Python dat nooit lid was). Eddie Izzard is al jaren een van de grootste komieken ter wereld. In Engeland en de Verenigde Staten speelt hij tegenwoordig sportstadions plat. In Nederland kent het grote publiek hem vooral uit de bekende films waarin hij gespeeld heeft, zoals Valkyrie, Oceans Twelve en the Avengers. Eddie Izzard toert momenteel langs alle grote arena's in Europa en Amerika met zijn nieuwste show Stripped. Vrijdag en zaterdag speelt Izzard in de Heineken Music Hall in Amsterdam. EENVANDAAG maakte een portret van Izzard, die deze week nog optrad in Glasgow en Manchester.

Valt het doek voor Panorama Mesdag?
In zijn testament droeg hij zijn grootste werk over aan zijn familie. Zo hoopte de schilder Willem Hendrik Mesdag dat het Panorama Mesdag voor iedereen te zien zal blijven. Dat komt nu in gevaar doordat de familie niet genoeg geld heeft om het museum aan te passen aan de moderne eisen van brandweer. Om het Panorama open te houden is de familie een publieksactie begonnen.

(onderwepen onder voorbehoud)

Kijk voor meer informatie op: www.eenvandaag.nl