Wereld Natuur Fonds Nederland

Uitnodiging

Let op embargo tot 12 nov. 2009 12.00 uur

WNF-onderzoek naar investeringen, overheidssteun en ondernemersklimaat:

Nederland mist klimaat-winst en economisch voordeel door slechte positie schone technologie-industrie

Graag nodigen wij u uit voor een deskundige toelichting door Donald Pols (Hoofd Klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds) op het rapport 'Clean Economy, Living Planet - Building the Dutch clean energy technology industry⤤(TM).

Het rapport gaat in op de positie van Nederland op het terrein van schone technologie. Op basis van een analyse van de belangrijkste 266 Nederlandse bedrijven in deze sector, wordt Nederland geplaatst in een wereldranglijst en in een Europese ranglijst. Ook worden de capaciteit en potentie van Nederland afgezet tegen de werkelijke prestaties.

Nederland scoort in alle vergelijkingen bijzonder slecht, en blijft zeer ver achter bij andere (Europese) landen. Denemarken daarentegen, staat op nummer 1. Een kleine greep uit de onderzoeksresultaten:


* De mondiale markt vertoont een sterke groei; in 2020 zal schone technologie de derde sector in grootte zijn, met een omvang van 1600 miljard euro. Nu al is deze markt wereldwijd groter dan de farmaceutische industrie.


* Vergeleken op basis van het BNP, scoort Nederland een 17e plaats, De top 3 wordt bezet door Denemarken (windturbines en isolatie), Brazilië (bio-installaties) en Duitsland (machinebouw, zon en wind).


* In Nederland wordt veel minder wordt geïnvesteerd dan elders. In 2008 namen de investeringen in Nederland in schone technologie af met 34 procent, terwijl ze in Europa toenamen met 55 procent.


* Het Nederlandse subsisiebeleid vertaalt zich niet in een versterking van de ecnomische positie van de Nederlandse schone technologie-sector. Uit het rapport blijkt dat de overheidsondersteuning niet consistent is tijdens de productiecyclus (onderzoek, test- en demonstratiefase, marktontwikkeling).


* De Nederlandse thuismarkt is onderontwikkeld in tegenstelling tot de landen om ons heen.

Zowel het (Engelstalige) rapport, als de Nederlandse samenvatting zijn te downloaden via onderstaande links:

http://assets.wnf.nl/downloads/wnf_schone_technologie_ned__sam_vat__121109.pdf

http://assets.wnf.nl/downloads/wnf___dutch_clean_technology_nov__09.pdf

Tijdens de briefing over het WNF-rapport over de Nederlandse schone technologie-sector, hoort u ook de details over een symposium van het Wereld Natuur Fonds en de metaalwerkgeversorganisatie FME op 25 november, waar politieke aanbevelingen zullen worden gedaan op basis van dit onderzoek.

Vanaf 10.00 uur bent u hartelijk welkom in de Glazen Kamer van café Dudok, Hofweg 1, 2511 AA Den Haag,