Regie der Gebouwen opent gerenoveerde cellenvleugel in de gevangenis te Doornik (rue du Chantier 1)

12/11/2009 10:30

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op donderdag 12 november 2009 wordt een volledig gerenoveerde cellenvleugel in de gevangenis van Doornik officieel geopend in aanwezigheid van vice-eerste minister Didier Reynders (bevoegd voor de Regie der Gebouwen) en minister van Justitie Stefaan De Clerck. De Regie der Gebouwen voerde de werken uit van september 2007 tot oktober 2009. De gerenoveerde vleugel bevat 88 cellen; de gevangenis van Doornik kan zo'n 180 gedetineerden opvangen.

De provincie Henegouwen heeft drie gevangenissen: Bergen, Jamioulx en Doornik. De gevangenis te Doornik werd gebouwd tussen 1868 en 1871 en is van het type Ducpétiaux. Het bestaat uit een centrale observatiekern met drie cellenvleugels waarin ook ruimte is voorzien voor de administratieve diensten van de gevangenis..

De gevangenis biedt onderdak aan een vijftigtal verdachten en zo'n 100 veroordeelden. Met de heropening van de gerenoveerde vleugel (B) kan de instelling 180 gedetineerden opvangen. In de gerenoveerde vleugel komen enkel veroordeelden.

Dankzij de renovatie van de cellenvleugel worden de leef- en werkomstandigheden van zowel het personeel als de gedetineerden verbeterd.

De grootste ingreep bij de renovatie was de plaatsing van gewapende betonplaten tussen de drie verdiepingen die voorheen één open centrale ruimte hadden. Vroeger waren de cellen bereikbaar via metalen loopbruggen en op elke verdieping kon men slechts via enkele loopbruggen van de ene naar de andere kant gaan. Het personeel kon zich hierdoor niet efficiënt verplaatsen. Daarnaast was er ook het gebrek aan akoestische afscheiding: indien er beneden tumult uitbrak, duurde het niet lang vooraleer het zich verspreidde over het ganse blok.

De verdiepingen weden fysiek van elkaar gescheiden waardoor het personeel zich voortaan vrijer en vlugger kan verplaatsen. Het is nu ook mogelijk om bepaalde delen van de gevangenis te isoleren, men kan bijzondere leefregels uitwerken, een progressief regime invoeren en de gevangenisstraffen kunnen zo veel mogelijk geïndividualiseerd worden. De gerenoveerde vleugel heeft 88 cellen en 3 strafcellen.

Alle binnenmuren werden blootgelegd en opnieuw bepleisterd. De elektriciteitsvoorzieningen werden vernieuwd evenals de radiatoren in elke cel. Een lift en een nieuwe diensttrap helpt het personeel bij de uitvoering van hun opdracht. Door de vensteropeningen in de cellen groter te maken, komt er ook meer licht binnen in de cellen. Alle celdeuren werden vernieuwd en de cellen zelf werden volledig heringericht. Iedere cel beschikt over een lavabo en wc en op iedere verdieping werden de sanitaire zones met douches en wc heropgebouwd. De architect koos voor neutrale en heldere kleuren om zoveel mogelijk natuurlijk licht op te vangen. De dagkanten van de ramen en de deuren van de cellen op elke verdieping kregen een verschillende tint.

In het verlengde van de cellenvleugel werd een bijgebouw opgericht. Hierin bevindt zich de noodtrap, een observatielokaal, een strafcel en een consultatielokaal. Het bijgebouw kenmerkt zich door zijn gebogen gevel. Een groot raam met traliewerk in het centrale gedeelte zorgt voor natuurlijke lichtinval in de interne circulatiezones.

De cellenvleugel is omwille van de brandveiligheid gecompartimenteerd per verdieping. Alle doorsteken van de gecompartimenteerde zones zijn beschermd tegen brand (technische kokers, diverse leidingen, ventilatiekokers, verwarmingskokers, enz.) en de toegangen tot de verschillende zones zijn uitgerust met brandwerende deuren. In de verschillende trappenhuizen zijn er koepels voor rookafvoer geplaatst.

Naast de renovatie van de cellenvleugel werden ook de toegangswegen voor de brandweerwagens aangepast. Voortaan kunnen zij zonder probleem de verschillende cellenvleugels bereiken. Een nieuwe uitgangssas biedt een gemakkelijke uitweg aan het zwaar vrachtvervoer.

In de nieuwe medische voorpost kunnen de eerste zorgen worden toegediend aan de gewonden na een oproer of brand in afwachting van de komst van de hulpdiensten. Deze werken werden uitgevoerd van februari 2008 tot juni 2009.

Geplande werken

De bestaande werkplaatsen zijn verouderd en de bestaande structuur laat een uitbreiding niet toe. Daarom werd beslist om nieuwe werkplaatsen te bouwen. De ateliers zullen flexibel zijn zodat de oppervlakte aangepast kan worden naargelang de uitgevoerde activiteit. Er wordt eveneens een opslagplaats met loskade, een oprit en kantoorruimtes voorzien. De werken starten in het eerste trimester van 2010 en zullen in 2011 beëindigd worden. Deze werken worden begroot op zo'n 2,5 miljoen ¤, incl. BTW.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie (Penitentiaire instellingen)

Architect: Regie der Gebouwen (Stéphane Berger)

Bijzondere technieken: Regie der Gebouwen

Algemeen aannemer: GALERE N.V.

Vervaardiging van veiligheidsschrijnwerk: CAD Justitie

Totale oppervlakte vleugel B en bijgebouw: 3 500 m²

Duur van de werken vleugel B: september 2007 - oktober 2009

Duur van de werken toegangwegen en medische voorpost: februari 2009 - juni 2009

Kostprijs renovatie vleugel B: 3, 3 miljoen ¤ (incl. BTW)

Kostprijs sas, medische voorpost en brandweergang: 969 400 ¤ (incl.BTW)

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren zo'n 1.010 gebouwen in eigendom (ong. 4,9 miljoen m2) en zo'n 533 ingehuurde gebouwen (circa 2,8 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel