Ingezonden persbericht


Genomineerden Award Stedelijke Distributie 2009 bekend

Drie inzenders zijn door hun frisse blik op het eigen stedelijke distributiebeleid in hun omgeving genomineerd voor de Award Stedelijke Distributie 2009: gemeente Utrecht, Eco2city en Greencitydistribution. Minister Eurlings maakt op 3 december de winnaar van de Award bekend in Het Spaansche Hof te Den Haag. "De genomineerde organisaties bieden alle drie creatieve én werkbare kansen voor stedelijke distributie", aldus Eric Janse de Jonge, Ambassadeur Stedelijke Distributie.

De jury bestaande uit Eric Janse de Jonge (vz.), Jos van Kleef (projectleider stedelijke distributie, Connekt) en Walther Ploos van Amstel (Hoogleraar logistiek en werkzaam bij TNO) selecteerde de drie genomineerden uit zeventien inzendingen. "Deze initiatieven zijn allemaal door een goede mix van samenwerking tot stand gekomen. Een belangrijk criterium bij de keuze van de jury was het behalen van voordelen op tenminste twee terreinen: economie, milieu, leefbaarheid, verkeer (doorstroming en veiligheid) en/ of ruimtelijke ordening. De drie genomineerden scoorden op vrijwel alle terreinen bovengemiddeld", aldus Eric Janse de Jonge.

Gemeente Utrecht
Met de Bierboot, Cargohopper, Gepu horecagroothandel en de gemeente zelf heeft Utrecht voorlopers op het gebied van stedelijke distributie. De Bierboot is één van de eerste bevoorradingsoplossingen over water. Gepu heeft aangetoond dat ook koel-, vries- en versprodcuten over water kunnen worden vervoerd. Cargohopper is een elektrisch aangedreven "treintje" op luchtbanden waarmee de Utrechtse binnenstad bevoorraad wordt. Het treintje, doet het werk van vijf tot acht bestelauto's en hindert het verkeer veel minder. Meer informatie op: www.cargohopper.nl

Eco2city
Eco2city is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project Binnenstadservice.nl dat inmiddels operationeel is in Nijmegen, Den Bosch, Arnhem en Maastricht. Binnestadservice.nl, tien uur per etmaal geopend, is gevestigd buiten de binnensteden. Deze locatie fungeert als gezamenlijk afleveradres voor de deelnemende winkeliers. Vervolgens gaan de goederen in een elektrische-, of op aardgas gedreven vrachtauto gebundeld naar de winkelstraat of direct naar de klant. Hierdoor worden onder andere voertuigbewegingen teruggedrongen. Meer informatie op: www.binnenstadservice.nl.

Greencitydistribution
Greencitydistribution heeft de ambitie om binnen een jaar de B5 van Noord-Brabant te bedienen op aardgas aangedreven voertuigen. Een pilot is in oktober van dit jaar gestart. Greencitydistribution wil vracht voor de binnensteden aan de rand van de stad bundelen, waardoor onder andere voertuigbewegingen afnemen. Het initiatief is in tegenstelling tot Eco2city gericht op landelijke vervoerders. Meer informatie op: www.greencitydistribution.nl.

Award Stedelijke Distributie
Het doel van de Award Stedelijke Distributie is slimme en praktische ideeën te stimuleren en partijen te inspireren na te denken over efficiënte manieren om stedelijke distributie te organiseren. De winnaar ontvangt een totaalbedrag van 250.000 euro. Eind november vindt er nog een juryronde plaats. Dan wordt de uiteindelijke winnaar van de Award Stedelijke Distributie 2009 gekozen. Vanaf 1 januari 2009 draagt de Ambassadeur Stedelijke Distributie zorg voor de voortzetting van het stimuleren van een adequate bevoorrading in combinatie met een vitale economie en een goede leefbaarheid in de stedelijke centra (www.stedelijkedistributie.nl).