CNV Onderwijs

Concept inzet CAO Kenniscentra 2010

Op 1 februari 2010 loopt - na 3 jaar - de huidige CAO Kenniscentra af. CNV Onderwijs heeft daarom in samenwerking met de overige bonden in de sector een concept inzet vastgesteld voor de nieuwe cao. Het spreekt vanzelf dat de economische crisis en de aangekondigde bezuinigingen hun weerslag hebben op de inzet. De in de Stichting van de Arbeid (StAr) gemaakte afspraken zijn voor CNV Onderwijs daarbij richtinggevend geweest.
Koopkracht en beloning
Werkgevers en werknemers zijn dit voorjaar in de StAr overeengekomen dat de huidige situatie het noodzakelijk maakt werk boven inkomen te stellen. Dat betekent dat beschikbare middelen eerder aan werkzekerheid en scholing besteed moeten worden dan aan inkomensverbetering. Hoofddoel volgens het StAr-akkoord moet zijn behoud van koopkracht voor de werknemers in de marktsector, de publieke sector en voor uitkeringsgerechtigden. In sectoren en bedrijven dienen werkgelegenheidsafspraken gemaakt te worden op een breed terrein, waaronder scholing, en zal de uitkomst van de loononderhandelingen rond inflatieniveau liggen.
Voordat een vertaling van bovenstaande uitgangspunten wordt geformuleerd voor de CAO Kenniscentra, is het goed eerst even stil te staan bij de in 2007 gemaakte afspraken. Naast loonafspraken en een sterk verbeterde regeling woon-/werkverkeer, zijn toen vergaande afspraken gemaakt rondom scholing en loopbaanbeleid. CNV Onderwijs stelt daarom nu met name het behoud van werkgelegenheid als voorwaarde voor een gematigde loonontwikkeling. Omdat in 2007 ook afspraken zijn gemaakt over bovengemiddelde parkeer-, tol- en veergelden, hebben we afgezien van een hernieuwde inzet op dit punt. Concept inzet CAO kenniscentra 2010
Op basis van bovenstaande uitgangspunten heeft CNV Onderwijs de volgende concept inzet geformuleerd:

1. Looptijd
Centrales stellen een looptijd voor van één jaar. In concreto: 1 februari 2010 t/m 31 januari 2011.

2. Inkomen
Centrales achten zich vooralsnog gebonden aan de in de Stichting van de Arbeid gemaakte afspraken om een gematigde loonontwikkeling af te spreken, mits daarbij afspraken worden gemaakt over de werkgelegenheid binnen de Kenniscentra. Onder een gematigde loonontwikkeling wordt verstaan een stijging van de lonen tot minimaal het inflatieniveau. Op grond van de cijfers in de Macro Economische Verkenningen 2010 stellen centrales daarom voor de salarissen met ingang van 1 februari 2010 te verhogen met 1,5% met een minimum van ¤ 30,44 p.m. (gebaseerd op maximum schaal E).

3. Vakbondsfaciliteiten
Een wijziging van artikel 9.4.1 van de huidige cao, zodanig dat het mogelijk wordt dat werknemers, tevens lid van een bij de CAO-Kenniscentra betrokken vakbond, deelnemen aan incidentele vergaderingen van statutaire organen van deze bonden.
4. Gevolgen invoering WIA
Om de financiële risico's van gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid te verkleinen stellen centrales voor werkgevers te verplichten voor al hun werknemers een IPAP-verzekering met volledige dekking af te sluiten. DATUM: KENMERK: VOLGNUMMER:
10 november 2009 Bel2009.01.pha 2009.01

5. Regeling thuiswerken
Centrales willen in de nieuwe CAO Kenniscentra een bepaling waarmee het thuiswerken gestimuleerd wordt voor die functies waarvan de aard van de werkzaamheden dat mogelijk maakt. In een bijlage zou een voorbeeldregeling opgenomen moeten worden die als uitgangspunt kan dienen voor het overleg met de OR. De betrokken onderwijsbonden/centrales behouden zich het recht voor om tussentijds andere of aanvullende voorstellen in te brengen.
Uw mening telt!
CNV Onderwijs verzoekt bij deze alle leden binnen de sector Kenniscentra Beroepsonderwijs bedrijfsleven hun opvattingen over deze concept inzet kenbaar te maken bij ondergetekende. Dit kan door vóór 25 november 2009 een e-mail te sturen naar phassing@cnvo.nl . U kunt daarbij volstaan met een kort maar krachtig "Ik stem wel/niet in met de concept inzet CAO Kenniscentra 2010", maar ook eventuele suggesties zullen door ons worden meegewogen in de uiteindelijke vaststelling van onze inzet.
Deze nieuwsbrief wordt toegezonden aan alle leden van de CNV Onderwijs werkzaam bij een van de Kenniscentra. Wij verzoeken u deze informatie te verspreiden onder uw niet georganiseerde collega's.