Gemeente Cromstrijen


Online cursus voor jongeren met psychisch zieke ouder

12-11-2009

In Nederland groeien zo'n 600.000 jongeren tussen de 12 en 22 jaar op met een vader of moeder die psychische problemen hebben. Voor deze jongeren is een speciale interactieve website gemaakt, www.kopstoring.nl. Eén van de mogelijkheden van de site is het volgen van een chatcursus. Iedere maand start een cursus waaraan jongeren kunnen deelnemen van 16 tot 25 jaar. Het grote voordeel van deze cursus is dat er geen wachtlijst is en de jongeren anoniem kunnen deelnemen aan de cursus.

Gelukkig gaat het vaak goed met deze jongeren en groeien ze op tot zelfstandige en verantwoordelijke mensen. Toch is de kans dat ze zelf later problemen krijgen groter dan bij andere gezinnen. Ze hebben anderhalf keer zo veel kans op een psychische problemen dan andere jongeren. Jongeren praten niet snel over de psychische problemen van hun ouder(s). Schaamte en schuldgevoelens spelen daarbij een belangrijke rol. Kopstoring.nl biedt deze jongeren een eigen plek, waar zij ook aandacht voor zichzelf kunnen krijgen.

De chatcurcus is gericht op het voorkomen van problemen, en is dus geen therapie of behandeling. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die hebben meegedaan met name de laagdrempeligheid, het lotgenotencontact en de anonimiteit van de cursus prettig vinden. Preventiewerkers van RMPI-De Grote Rivieren verzorgen een groepscursus in het najaar.

Naast de chatcursus kunnen jongeren op www.kopstoring.nl ook informatie en tips lezen. Ook kunnen ze via de website verhalen uitwisselen. Tot slot kunnen ze via de site emailen en chatten met een hulpverlener.

In opdracht van de gemeenten in de regio werken diverse organisaties onder de noemer: Gezond, gewoon doen! samen aan gezondheidsprogramma's.