Ingezonden persbericht


Persbericht
Donderdag 12 november

D66 Rotterdam: College regeert door de achteruitkijkspiegel

College steekt kop in het zand voor nieuwe realiteit

Tijdens de behandeling van de begroting voor 2010, de laatste van dit college, vraagt D66 zich hardop af of dit college zich wel verantwoordelijk voelt voor de toekomst van Rotterdam. Volgens de sociaal-liberalen ontbreekt een echte visie en worden er, ondanks de flinke greep uit de financiële reserves van de stad, geen echte keuzes gemaakt. De keuzes die worden gemaakt zijn volgens D66 grotendeels symbolisch van aard. Er wordt niet ingezet op beleid dat de toekomst van Rotterdam veiligstelt: degelijke financiën en focus op de kracht van Rotterdammers zelf.

"Het Rotterdamse spaarpotje is bijna leeg, zonder dat er echte keuzes zijn gemaakt voor de toekomst," aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter D66 Rotterdam, "de grondexploitaties, belastinginkomsten en de bijdragen uit het Rijk dalen, maar van de 244 pagina's die deze begroting telt, gaat er welgeteld één over risico's en onzekerheden. Dit werpt de vraag op in hoeverre dit college heeft nagedacht over 2011, 2012 en de toekomst van Rotterdam."

Symbolische bezuinigingen

Volgens D66 beperken de bezuinigingen van het college zich tot symbolische kortingen op subsidies voor kleine organisaties, die vaak heel nuttig werk doen. "Het gaat om wisselgeld," aldus Belhaj, "met tienduizend euro hier en twintigduizend euro daar los je het tekort niet op. Met besparing op cameratoezicht, stadsburgerschap en de Antillianenaanpak kom je veel verder. Maak je keuzes en stel je prioriteiten."

Moties

D66 vindt dit geen tijd voor dure feestmoties. De partij kiest daarom voor enkele constructief-kritische moties met de penibele financiële situatie in het achterhoofd. Zo vraagt D66 onder andere om een onderzoek naar een effectievere en efficiëntere welzijnssector. Ook vraagt D66 om een oplossing voor de ontstane situatie op de arbeidsmarkt in de haven, waar ervaren krachten de markt uit worden geprijsd door gesubsidieerde jongere werknemers. Belhaj: "Het stimuleren van arbeidsparticipatie mag nooit leiden tot verstoring van de arbeidsmarkt, leeftijdsdiscriminatie of een verlies van kennis."

Verder pleiten de sociaal-liberalen voor een betere inzet van het geld voor gratis openbaar vervoer voor 65+'ers, zodat het ook echt zijn doel bereikt: het oplossen van de vereenzaming onder ouderen. Belhaj: "Het huidige plan zorgt er alleen maar voor dat ouderen voortaan alleen in de tram zitten, in plaats van alleen thuis op de bank." Tenslotte vraagt D66 om financiële impulsen voor duurzaam bouwen, een eerlijkere overeenkomst met deelgemeenten over het deelgemeentefonds en een continuering van de dagloonregeling.

D66 fractie Gemeenteraad Rotterdam - Coolsingel 40, kamer 9, 3011 AD Rotterdam