Ingezonden persbericht


Utrechtse jonggehandicapte maakt zelf tv-spot: première op 16 november in Beatrix theater in Utrecht

19 jongeren met een beperking hebben met elkaar een tv-spot bedacht en gemaakt. Deze gaat, samen met de making-of van de productie, in première op maandag 16 november 2009. Met de spot laten de jongeren zien dat ze meer kunnen dan veel mensen denken. Bij de première is ook minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanwezig. Presentatie is in handen van Johnny de Mol.

Christine de Kievit uit Utrecht heeft Fibromyalgie, een vorm van reuma. Ze staat tegelijkertijd met beide benen in de maatschappij. Ze studeert rechten aan de Universiteit van Utrecht en is gepassioneerd over criminologie en strafrecht. En ze zit, met 18 andere jonggehandicapten, in een filmploeg van 19 jongeren met een beperking. De tv-spot die zij samen gemaakt hebben, maakt deel uit van een landelijke voorlichtingscampagne over jongeren met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. De campagne wil bedrijven en burgers bewust maken van het recht dat jonggehandicapten hebben op een volwaardige plek op de arbeidsmarkt. En wie kan die boodschap beter uitdragen dan de jongeren zelf? `Hiermee tonen we aan dat jongeren met een beperking hartstikke veel in hun mars hebben', zegt Janneke, die ook deel uitmaakt van de filmploeg.

De première vindt vanaf 16.00 uur plaats in het Beatrix theater in Utrecht.

Achtergrond
Begin september is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestart met een voorlichtingscampagne over jongeren met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. In september konden jongeren met een beperking zich aanmelden om mee te werken aan de Ikkan tv-spot. Zij hebben een persoonlijk profiel aangemaakt met hun competenties. Hieruit zijn 19 jongeren geloot die met elkaar de tv-spot gemaakt hebben. Op de site van Ikkan www.ikkan.nl/wajong-wsw stelt de hele filmploeg zichzelf voor. De 19 deelnemende jongeren hebben in workshops geleerd wat het inhoudt om een tv-spot te maken. Ze hebben zelf het idee voor de tv-spot bedacht en voorbereidingen voor de draaidag op 23 oktober jongstleden getroffen.

De Eerste Kamer buigt zich dit najaar over een wijziging in de Wet Wajong. Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. In de wijziging staat het recht op begeleiding naar werk centraal, niet langer het recht op uitkering. Jongeren met een beperking worden beter geholpen bij het vinden en behouden van een volwaardige baan.

Noot voor de redactie,