Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
12 november 2009


--Persbericht-

Invoering van (pre)mediation belangrijk onderdeel van betere dienstverlening

Tien gemeenten uit de Achterhoek en Twente, waaronder de gemeente Oost Gelre, hebben besloten samen te gaan werken bij het invoeren van (pre)mediation als onderdeel van een betere dienstverlening. Het invoeren van mediationvaardigheden maakt onderdeel uit van de kabinetsaanpak voor het aanpakken van de Top 10 aan knelpunten in de overheidsdienstverlening. De voordelen van de gemeentelijke samenwerking zijn dat kennis en ervaring gedeeld kunnen worden en dat trainingen en opleidingen efficiënt kunnen worden ingekocht.

Elke gemeente stelt binnen deze samenwerking haar eigen programma van trainingen en opleidingen samen en kan daarin haar eigen keuzes maken. Tijdens de training mediationvaardigheden worden communicatieve vaardigheden zoals luisteren, samenvatten en doorvragen getraind. Door het toepassen van deze vaardigheden in de praktijk kunnen (juridische) conflicten met burgers worden voorkomen of worden beperkt. Het toepassen van mediationvaardigheden vindt plaats vanuit een oplossingsgerichte werkwijze.

Het inzetten van mediationvaardigheden in de dagelijkse praktijk houdt in dat medewerkers snel en persoonlijk contact opnemen met burgers wanneer zij een bezwaar of klacht indienen, waarbij de medewerkers hun mediationvaardigheden in de praktijk toepassen. Vaak wordt daarmee al veel ergernis of verwarring weggenomen. Mediationvaardigheden dragen zo bij aan het verbeteren van de dienstverlening. De succesvolle aanpak bij de provincie Overijssel is een goed voorbeeld van de positieve effecten van het inzetten van mediationvaardigheden. De behandeltermijnen zijn fors teruggedrongen, veel juridische procedures zijn ingetrokken en de klanttevredenheid bij burgers is groter.

De ervaringen van de ambtenaren die hebben deelgenomen aan de eerste gezamenlijke training mediationvaardigheden zijn positief. "De oefeningen waren erg praktijkgericht en daarmee heel waardevol", aldus één van de cursisten. Belangrijke voordelen van de huidige samenwerking tussen gemeenten zijn dat kennis en ervaring onderling kunnen worden gedeeld. Tevens wordt er een poule van mediators gevormd die in andere gemeenten inzetbaar zijn. Doordat de training mediationvaardigheden en de opleiding tot mediator gezamenlijk ingekocht worden kan er bovendien efficiënt ingekocht worden en kunnen opleidingskosten gedeeld worden. In het voorjaar van 2010 zullen de volgende trainingen mediationvaardigheden plaatsvinden. De opleiding tot mediator zal in 2009 van start gaan.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan Marlies Ten Tije, afdeling Communicatie Gemeente Oost Gelre, telefoon 0544-39 34 85.


-----------------------
VERTROUWELIJK

---- --