Universiteit van Tilburg

Persbericht 12 november 2009

OPHEFFING ARIENSKONVIKT NIET VAN INVLOED OP VOORTBESTAAN FACULTEIT

Seminaristen die nu aan de Faculteit Katholieke Theologie (FKT) in Utecht en Tilburg studeren kunnen hun opleiding aan het Arienskonvikt gewoon voltooien. FKT realiseert zich dat de relatie met het Ariënskonvikt van belang is voor haar statuut als enige door Rome erkende, academische ambtsopleiding in Nederland. Zij treedt in overleg met de betrokken bisschoppen over een alternatieve vormgeving aan deze relatie, zodat ook in de toekomst priesterstudenten aan de FKT kunnen studeren. Daarmee reageert de faculteit op het besluit van aartsbisschop Eijk van Utrecht om de priesteropleiding te sluiten na het voltooien van dit academische jaar (juli 2010).

FKT liet eerder al weten het te betreuren dat de aartsbisschop zich gedwongen ziet de aartsdiocesane priesteropleiding Ariënskonvikt te sluiten. FKT staat ten dienste van de hele Nederlandse kerkprovincie en is niet exclusief aan één bisdom verbonden. Zij is gevestigd op twee locaties: in Utrecht en Tilburg. Ook dat verandert niet door het besluit van de aartsbisschop. Diens beslissing is niet van invloed op de toekomst van FKT.

De overgrote meerderheid van de studenten aan FKT zijn leken. FKT biedt immers buiten een academische priesteropleiding een breed georiënteerde theologiestudie op academisch niveau. De opleiding is bestemd voor hen die met een bisschoppelijke zending of akkoordverklaring in het pastoraat of het onderwijs willen gaan werken. Daarnaast is het mogelijk zich wetenschappelijk verder te bekwamen in een theologische discipline en geeft de opleiding talrijke andere beroepsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de media of in niet-gouvernementele organisaties.

FKT is een volwaardige faculteit van de Universiteit van Tilburg en voldoet als zodanig aan alle voorwaarden en eisen die het Ministerie van OCW aan een academische instelling stelt. De beslissing van de aartsbisschop brengt daarin geen verandering. Studie aan de FKT levert een internationaal en kerkelijk erkend diploma op.

De Faculteit Katholieke Theologie is meer dan ooit gemotiveerd om de opdracht die haar vanwege de Bisschoppenconferentie met goedkeuring van Rome is toevertrouwd, maximaal uit te voeren ten bate van de Nederlandse kerkprovincie en samenleving.




Universiteit van Tilburg