Ingezonden persbericht


Eindhoven, 12 NOVEMBER 2009

Applikon Analytical live met IFS Applications(TM)

Applikon Analytical in Schiedam is live met IFS Applications(TM), de ERP-oplossing van IFS. Applikon Analytical ontwikkelt en produceert meet- en analyseapparatuur voor toepassing zowel in laboratoria als online in de chemiesector. Met het nieuwe systeem ondersteunt Applikon al zijn bedrijfsprocessen. Het voormalige zusterbedrijf Applikon Biotechnology, dat bioreactorsystemen ontwikkelt en vervaardigt, gaat op 1 januari 2010 live met dezelfde oplossing.

Applikon startte in 2007 een oriëntatie op een nieuw, geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem. Het bedrijf zocht vervanging voor het in eigen huis ontwikkelde automatiseringssysteem. "We zochten een standaardoplossing die al onze processen binnen één systeem kon ondersteunen", zegt Jaap Kostense, financieel directeur van Applikon en leider van het ERP-project.

Naast standaardlaboratoriuminstrumenten van het Zwitserse Metrohm AG ontwerpt en ontwikkelt Applikon in eigen huis de online analyseapparatuur die het verkoopt. Voor de productie van de verschillende onderdelen van een product schakelt het bedrijf een groot aantal toeleveranciers in. De modules die deze leveranciers maken, worden vervolgens door Applikon geassembleerd. Deze aanpak stelt hoge eisen aan logistiek, kwaliteitsbeheersing en informatie-uitwisseling.

Het bedrijf stelde een long list van twaalf mogelijke ERP-leveranciers op. Na een eerste selectie bleven zes leveranciers over. Applikon selecteerde hier drie partijen uit, die elk een workshop verzorgden. Daarna koos het bedrijf voor de oplossing van IFS. "Dit systeem onderscheidde zich door zijn breedte en modulaire opzet. IFS Applications was het beste in staat om ons complete bedrijfsproces - van idee op de tekentafel tot en met uitvoering en aftersales - optimaal te ondersteunen. Door de modulaire aanpak sluit het ook naadloos aan bij onze bedrijfsomvang."

Na de keuze voor IFS Applications besloot Applikon de bedrijfsactiviteiten te splitsen en kregen Applikon Analytical en Applikon Biotechnology aparte eigenaren. De twee ondernemingen bleven voor het ERP-pakket samenwerken. Vanaf 2008 is gewerkt aan de implementatie van het systeem. Daarbij zijn de bedrijfsprocessen nauwkeurig in kaart gebracht en waar nodig aangepast. Veel aandacht is besteed aan het testen van het systeem, zodat de overgang voor klanten geruisloos kon verlopen.

Volgens Kostense zijn de belangrijkste doelen van het ERP-project het creëren van een transparant informatiesysteem en een integrale beheersing van de goederenstroom. "We werken nu met een geïntegreerde omgeving waarmee we naar verwachting een belangrijke efficiencyslag kunnen maken."

Over IFS
IFS is een beursgenoteerde onderneming (OMX STO: IFS) die de ERP-suite IFS Applications(TM) ontwikkelt, levert en implementeert. Het bedrijf is in 1983 opgericht. IFS Applications is een complete, op componenten gebaseerde suite die gebouwd is op SOA-technologie. IFS heeft meer dan tweeduizend klanten in 54 landen. IFS Benelux richt zich vooral op de volgende sectoren: industriële productie, construction, contracting en servicemanagement (o.a. scheepsbouw, olie, gas & energie), telecom en procesindustrie. Bij IFS werken 2.600 mensen. Het bedrijf behaalde in 2008 een omzet van 230 miljoen euro. Meer informatie is te vinden op www.ifsworld.com

IFS Applications is een handelsmerk van Industrial & Financial Systems, IFS AB (publ). Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren.