GroenLinks

GroenLinks wil ruimere openingstijden Centra voor Jeugd en Gezin

12 november 2009

GroenLinks vindt het belangrijk dat ouders en jongeren ook buiten school- en werktijd kunnen binnenlopen bij de Centra voor Jeugd en Gezin. GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi stelt vandaag vragen over de openingstijden aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).

In veel gevallen zijn de Centra voor Jeugd en Gezin alleen geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. GroenLinks vindt dat vreemd, omdat deze plekken nu juist bedoeld zijn om dichtbij huis laagdrempelige opvoed- en opgroeiondersteuning te geven.

Dibi: Minister Rouvoet heeft altijd stellig verkondigd dat de centra een groot succes zijn vanwege de toegankelijkheid. Dat valt sterk te betwijfelen. Je kunt er tegenwoordig echt niet meer vanuit gaan dat een moeder dagelijks thuis zit. De openingstijden moeten meer aansluiten bij het moderne leven van mensen.

Zo stelt GroenLinks voor dat de Centra voor Jeugd en Gezin voortaan geopend zijn tussen 12.00 en 20.00 uur en in de weekenden. De centra zijn pas succesvol als ouders en jongeren lichte preventieve hulp kunnen krijgen op een tijdstip dat het hen uitkomt. Zoals in de avonduren en in het weekend. Wanneer zij vroeg worden geholpen, wordt zwaardere zorg op een later tijdstip voorkomen, aldus Dibi.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over de ontoegankelijke openingstijden van de Centra voor Jeugd en Gezin


1. Wist u dat er in Gieten onlangs een centrum voor Jeugd en Gezin is geopend? Zo ja, wist u dat dit centrum voor Jeugd en Gezin op maandag, dinsdag en vrijdag is geopend van 09.30 tot 12.30 uur en op donderdag van 14.00 tot 17.00 uur?


2. Vindt u deze openingstijden niet in strijd met de beoogde laagdrempeligheid van de CJG? Deelt u de mening dat ouders die werken en kinderen en jongeren die naar school gaan de CJG niet kunnen bezoeken vanwege deze beperkte openingstijden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?


3. Wist u dat het CJG in Gieten qua ontoegankelijke openingstijden geen uitzondering is, maar dat dat bijvoorbeeld ook geldt voor Tubbergen of Arnhem? Kunt u de openingstijden van alle geopende CJG in kaart brengen en de Kamer daarover informeren? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u van plan gemeenten te stimuleren de openingstijden van de CJG te verruimen zodat ouders, kinderen en jongeren buiten school- en werktijd kunnen binnenstappen in de CJG? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier en kunt u de Kamer over de gang van zaken informeren?