GGZ Westelijk Noord-Brabant koppelt zorgprogramma's met EPD via MindManager

Visueel behandelplan geeft zowel patiënten als hulpverleners inzicht

Halsteren/Amsterdam, 12 november 2009 -" GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) en Mobipro Benelux hebben met de visuele productiviteitstool Mindjet MindManager een koppeling gerealiseerd tussen de verschillende zorgprogramma's en de patiëntgegevens in het EPD (Elektronisch Patiëntendossier). Hierdoor is een overzichtelijke ordening ontstaan van mogelijke begeleiding en behandelingen binnen de individuele situatie van patiënten. Deze visuele weergaven van informatie, ofwel mindmaps, bieden meer inzicht in de zorgprogramma's voor zowel artsen en verpleegkundigen als de patiënten zelf. Het verpleegkundig specialistenteam van GGZ WNB heeft het idee bedacht en uitgewerkt. Mobipro Benelux heeft de tool en de begeleiding erbij gegeven.

GGZ WNB biedt hulp bij psychische en psychiatrische problemen. Deze hulp kent vaak uiteenlopende, patiëntspecifieke behandelingen, waardoor interne afstemming van de zorgprogramma's en externe communicatie erover naar patiënten en betrokkenen wordt bemoeilijkt. GGZ WNB werkte al langer met Mindjet MindManager om informatie rondom patiëntbehandelingen te ordenen. Tijd- en projectmanagementspecialist Mobipro heeft nu een plug-in voor MindManager gemaakt die de zorgprogramma's koppelt met beschikbare informatie in het EPD. Op deze manier ontstaan volledige mindmaps die onder andere eenvoudig aantonen wat de bestedingen in tijd en dus geld zijn op patiëntniveau, een van de eisen van de zorgverzekeraars.

Piet Schippers, GGZ verpleegkundig specialist bij GGZ WNB: 'Psychiatrische hulp wordt vaak gezien als blackbox. Door het gebruik van de mindmaps en de koppeling met de database is de zogeheten 'Healthcare Whitebox plug-in' ontstaan. De mindmaps bieden een helder overzicht van mogelijke begeleiding en behandelingen. Vanuit daar kunnen we vervolgens voor elke patiënt een zorgplan opstellen op basis van zijn of haar specifieke situatie en gegevens.'

MindManager
Mindjet MindManager is een visuele productiviteitstoepassing en creëert een overzichtelijk dashboard voor iedere informatiewerker. Bij andere toepassingen, zoals documenten, presentaties en e-mails is de gebruiker beperkt tot het werken op één scherm. De visuele benadering van MindManager zorgt ervoor dat complexe ideeën en processen in een uitbreidbare 'map' zijn gekoppeld, gerelateerd en duidelijk worden. Op deze manier zijn ideeën om te zetten in acties. GGZ WNB heeft deze tool gebruikt voor het maken van een aantal zorgprogramma's.

Tijdsplan
De eerste versie van de Healthcare Whitebox plug-in is geïmplementeerd en wordt nu in de praktijk getest door een stuurgroep binnen GGZ WNB. Later dit jaar moet versie 2.0 worden opgeleverd. Daarna zullen er bij GGZ WNB enkele honderden medewerkers met de toepassing gaan werken. Mariet Nefs, verplegingswetenschapper GGZ WNB: "Gelijktijdig met de test is een wetenschappelijk onderzoek gestart dat het effect meet van het zorgprogramma op het welbevinden van de cliënt."

Intussen hebben al veel collega-zorginstellingen interesse getoond in de manier van werken en de koppeling tussen de behandelprogramma's, het EPD en het zorgindicatiesysteem van zorgverzekeraars.

Over Mindjet
Mindjet maakt software die helpt bij het visualiseren en beheren van informatie. De leidende producten MindManager en MindManager Web, bevorderen het slimmer werken, stimuleren creatief denken en helpen tijd te besparen. MindManager telt wereldwijd meer dan 1,3 miljoen gebruikers. Het hoofdkantoor van Mindjet bevindt zich in San Francisco. Verder beschikt het bedrijf wereldwijd over vestigingen waar in totaal 200 medewerkers werken. De internationale venture capital bedrijven Investor Growth Capital, Inc en 3i investeren in Mindjet. Voor meer informatie: www.mindjet.com