Ingezonden persbericht


Persbericht 12 november

Zomerfestivals gaan vernieuwen en worden beter verspreid

Rotterdam Festivals gaat scherpere criteria hanteren voor het ondersteunen van de zomerfestivals. De nieuwe koers richt zich op het versterken van festivals die het karakter van Rotterdam uitdragen, vernieuwing en betere spreiding over de zomer.

Rotterdam is van oudsher de festivalstad van Nederland maar om die titel ook in de toekomst waar te maken wordt er een nieuwe koers ingeslagen. Rotterdam Festivals, de stichting die het evenementenbeleid in de stad coördineert, scherpt de criteria voor het toekennen van subsidie aan de zomerfestivals aan. Het nieuwe beleid richt zich op toename van kwaliteit en niet van kwantiteit van de festivals. 'Beter' gaat voor 'meer' en 'groter'. Gezocht wordt ook naar vernieuwing zowel in nieuwe initiatieven als binnen de bestaande festivals. Bovendien worden de evenementen ook evenwichtiger verspreid over de kalender en de plekken in de stad.

Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals: "Het gaat er om bezoekers aantrekkelijke, betekenisvolle ervaringen te bieden die in relatie staan met de stad Rotterdam. De Rotterdamse identiteit wordt sterker benadrukt."

De voorgenomen vernieuwing staat op gespannen voet met de door de gemeente aangekondigde bezuinigingen. De nadruk komt te liggen op festivals die het karakter Rotterdam vertegenwoordigen en die diep geworteld zijn in de stad zoals de Wereldhavendagen en het Zomercarnaval. Zo werd dit jaar de eerste Nacht van de Kaap georganiseerd als muzikale aanvulling op de Wereldhavendagen. Een ander speerpunt is kleinschalige programmering in het centrum van de stad, zogenaamde citylounge evenementen. Zoals North Sea Round Town dat er voor zorgt dat in heel de stad jazz klinkt voor en tijdens het North Sea Jazz Festival.

Als direct gevolg van het nieuwe beleid worden een aantal festivals in 2010 niet meer ondersteund, Nelson Mandela Festival en Camping Rotterdam. Vanwege het krimpende budget wordt ook de bijdrage aan het Dunya Festival, het Metropolis Festival en de Danceparade beperkt.

De gemaakte keuzes voor 2010 vormen een eerste belangrijke stap naar een nieuwe opzet van de Rotterdamse zomerfestivals. Komende zomer blijft de agenda vrijwel in tact. Rotterdam Festivals gaat samen met de festivalorganisatoren aan de slag om in 2011 een vernieuwde festivalzomer te presenteren.

Festivals zijn belangrijk voor de stad. Uit publieksonderzoeken in 2008 (Blauw Research) en 2009 (Elsbeth Meijjer Cultuuronderzoeken) blijkt dat 85% van de bezoekers de festivals die zij bezochten onveranderd goed tot zeer goed waarderen. Zij gaven een 7,9 voor de sfeer. 80% kwam speciaal voor de zomerfestivals naar de stad. De inzet van het nieuwe beleid voor de Rotterdamse zomerfestivals is de positie van Rotterdam op evenementengebied te versterken en het rendement van de evenementen voor de stad te vergroten.

Noot aan de redactie: voor meer informatie neemt u contact op met Anne Helsen-Wijnen, persvoorlichter Rotterdam Festivals, 010-4332511, anne@rotterdamfestivals.nl, 06-13691075