Gemeente Apeldoorn

12-11-2009
Inwoners kiezen eigen aanbieder van huishoudelijke verzorging

Duizenden inwoners van de gemeente Apeldoorn met een huishoudelijke hulp kunnen opnieuw zelf bepalen van welke aanbieder zij die hulp willen hebben. Hulpbehoevende inwoners kiezen uit een lijst met enkele contracteerde aanbieders of kiezen voor een eigen budget, waaruit een huishoudelijke hulp betaald wordt.

Een wetswijziging in Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt per 1 januari 2010 voor enkele veranderingen. De belangrijkste verandering is, dat een organisatie geen alfahulp als huishoudelijke hulp kan aanbieden bij klanten. "In de oude situatie was de klant als het ware ook werkgever van de alfahulp. In de praktijk leidde dat soms tot ongewenste situaties. Het kabinet heeft de wet nu zo gewijzigd, dat hulpen hun werk kunnen blijven doen, maar waarbij de aanbieder voortaan de werkgever is van de hulp", legt wethouder Paul Blokhuis uit.

De gemeente is verantwoordelijk voor de levering van goede huishoudelijke hulp aan haar inwoners. De acht Gelderse gemeenten hebben nu herziene afspraken gemaakt met diverse marktpartijen. "Onze eerste belangrijke taak is om onze inwoners goed te gaan informeren. Daarom ontvangen deze maand alle klanten met een huishoudelijke hulp persoonlijk een brief van de gemeente, waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe zij de beste hulp kunnen krijgen. Als mensen al tevreden zijn over hun huishoudelijke hulp, kunnen zij die hulp veelal gewoon behouden. Mensen die nog niet helemaal tevreden waren, hebben nu een mooie kans om een huishoudelijke hulp van een andere aanbieder te kiezen", aldus wethouder Blokhuis. Ook voor mensen die eerder een alfahulp hadden, regelt het Zorgloket van de gemeente de nodige ondersteuning voor de huishoudelijke verzorging.

Als inwoners hulp bij het huishouden aanvragen, kunnen zij kiezen voor hulp bij het huishouden in natura of voor een persoonsgebonden budget. Als mensen kiezen voor de eerste optie, bepalen zij zelf van welke gecontracteerde aanbieder zij hun huishoudelijke hulp willen hebben. De gemeente regelt vervolgens dat zij deze hulp ook daadwerkelijk ontvangen en betaalt deze hulp. Een tweede optie voor inwoners met een zorgvraag is kiezen voor een eigen persoonsgebonden budget (pgb). Mensen ontvangen dan een geldbedrag waarmee ze zelf de hulp bij het huishouden inkopen. Inwoners bepalen dan zelf wie ze inschakelen.

De gemeente verwacht dat de meeste alfahulpen er voor kiezen om in loondienst te gaan bij een aanbieder. Via deze marktpartijen kan de alfahulp dan haar werk gaan doen in de huishoudelijke verzorging. Als hulpen niet kiezen voor een dienstverband bij een aanbieder kunnen zij gebruiken van de rijksregeling 'dienstverlening aan huis'. Als huishoudelijke hulp kiezen ze dan maximaal drie dagen per week aan de slag.

Einde persbericht




Gemeente Apeldoorn