Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre

12 november 2009


--Persbericht-

Wethouder Gerrits opgestapt als waarnemend voorzitter Algemeen Bestuur Hameland

Wethouder Henk Gerrits van de gemeente Oost Gelre heeft zijn functie als waarnemend voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Sociaal Werkvoorzieningschap Hameland neergelegd. Het college van de gemeente Oost Gelre kan zich niet vinden in het standpunt van het algemeen bestuur over de strategie die wordt gevolgd bij het gezond maken van Hameland. Voor wethouder Gerrits reden om voor deze drastische stap te kiezen.

In april dit jaar hebben de aangesloten gemeenten (Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk) Hameland een helpende hand geboden op weg naar een gezonde toekomst. De gemeentesecretarissen van Berkelland en Winterswijk hebben een rapport opgesteld, getiteld "Hameland Kiest". Het rapport heeft tot doel het hernieuwde Hameland nóg meer mogelijkheden te bieden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk te leiden.

In de ogen van het college van Oost Gelre is het rapport "Hameland Kiest" vooral een richtinggevend document. Wethouder Gerrits hierover: "Wat Oost Gelre betreft is dit rapport een visie, een denklijn die op hoofdlijnen richting geeft aan hoe we van Hameland ook weer in financieel opzicht een gezond bedrijf zouden kunnen maken. Dan gaat het onder andere over detachering en toeleiding naar de reguliere arbeidsmarkt".

"Wij vinden echter dat het rapport onvoldoende de risico's en de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen in beeld brengt. Door nu al te besluiten over te gaan tot een drastische koerswijziging scheppen we een situatie vol onduidelijkheden en onzekerheden, die zeker ten opzichte van onze medewerkers vanuit de Wet Sociale Werkvoorziening in onze ogen ongewenst is".

Henk Gerrits wil best over de in het rapport genoemde voorstellen praten en volgens hem moeten ze ook zeker op tafel komen, maar dan wel vanuit een beter onderbouwde visie, met meer zicht op de consequenties voor de bijna 2000 medewerkers. "Ik vind dat er meer onderzoek moet komen naar de haalbaarheid en de financiële en personele consequenties. Ook moeten we met het bedrijfsleven in beeld brengen wat zij verwachten van Hameland en wat hun mogelijkheden voor Hameland-medewerkers zijn. Het rapport moet eerst worden aangevuld met die harde gegevens, voordat we er mee aan de slag gaan. Vooral de zorgvuldigheid in de richting van de medewerkers eist dat van ons. Dat is de mening van het college van Oost Gelre en daar sta ik volledig achter. Dat maakt het om die reden ook onmogelijk voor mij om als waarnemend voorzitter van het algemeen bestuur aan te blijven."

Volgens Henk Gerrits is het duidelijk dat er iets moet gebeuren bij Hameland. De recessie, de teruglopende subsidies van het rijk en de omslag van productiebedrijf naar arbeidsontwikkelbedrijf zijn voorbeelden van zaken die grote invloed op de bedrijfsvoering hebben. Henk Gerrits: "Er wordt bij Hameland keihard gewerkt om in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden. Er is op dat vlak al veel bereikt. Het gáát dan ook ergens om bij dit bedrijf. Veel mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt krijgen een zinvolle levensvervulling. Dat is vreselijk belangrijk. Zij hebben er recht op te weten wat hen overkomt als we als algemeen bestuur ergens voor kiezen, we moeten ze niet in onzekerheid laten. Dat we keuzes moeten maken is duidelijk. Maar zowel als waarnemend voorzitter als lid van het college van Oost Gelre kan ik niet instemmen met de manier waarop we nu die keuzes gaan maken."

Oost Gelre blijft uiteraard wel vertegenwoordigd in het algemeen en dagelijks bestuur van de Hameland om vanuit die positie haar standpunt te verdedigen en invloed te blijven uitoefenen op de uiteindelijke keuzes.


-----------------------
VERTROUWELIJK

---- --