Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 12 november 2009

'Bovenduist' spreekt meest aan voor Vathorst West

Een dorps of stedelijk model voor Vathorst West en één model dat in fasen kan worden ontwikkeld voor Vathorst Noord. Dat is het eindresultaat van de drie creatieve sessies die zijn gehouden om tot een ontwikkelingsvisie te komen voor Vathorst West en Noord. Het college heeft dinsdag 10 november zijn voorkeur uitgesproken voor het dorpse model. Daarmee zit het college op één lijn met de deelnemers van de creatieve sessies. De raad praat op 17 november met de deelnemers over de modellen en bespreekt ze op 24 november in De Ronde.

Vathorst West
Het dorpse model, 'Bovenduist' staat voor een nieuw hedendaags dorp dat 2100 woningen krijgt. In dit model komt er een brede groene buffer met sportvelden en groen tussen het bestaande Vathorst en het nieuwe dorp. Winkels en andere voorzieningen komen centraal in Bovenduist te liggen. Er is een verbinding tussen Bovenduist en Vathorst, maar dat is geen snelle verbinding. De noordwestpunt van het gebied blijft open met circa 10 ha groen. Bovenduist krijgt ook 7,5 ha sportvelden.

Het stedelijke model 'Vathorst West' krijgt 3000 woningen en sluit aan op het bestaande Vathorst. De winkels en andere voorzieningen komen aan de rand. Verder is er een directe, snelle verbinding op de randboulevard Vathorst. De noordwestpunt blijft open met circa 5 ha water. In het stedelijke model wordt 9 ha voor sportvelden gereserveerd.

Wethouder Gert Boeve: 'De deelnemers aan de creatieve werksessies hebben met grote betrokkenheid goed werk verricht. Het resultaat betreft twee zeer verschillende modellen voor Vathorst West. Het stedelijke model is een voortzetting van het huidige Vathorst en het dorpse model biedt een mooie overgang van stad naar platteland. Vathorst begint nu aan de ene kant met het dorp Hooglanderveen en zou straks aan de andere zijde het dorpse 'Bovenduist' kunnen hebben. Ik ben zeer benieuwd naar de mening van de gemeenteraad.'

Vathorst Noord
Voorgesteld wordt om Vathorst Noord gefaseerd te ontwikkelen. De basis voor dit gebied vormt de aanleg van een routenetwerk, houtwallen en watergangen. Grenzend aan het riviertje de Laak zijn nieuwe recreatieve functies mogelijk, in het noorden zijn alleen woonfuncties mogelijk op de bestaande erven. Met de aanleg van houtwallen ontstaan er 'kamers' die naast de boerderij-erven verschillende functies kunnen krijgen, variërend van een kloostertuin en begraafplaats tot scouting en kunst. In noord is het ook mogelijk een boslandschap op de hogere delen aan te leggen of een waterlandschap met open plassen en grienden. Beide landschapstypen waren vroeger in het gebied aanwezig. De ontwikkeling van Vathorst Noord kan eerder plaatsvinden dan die van Vathorst West.

Plannen voor de lange termijn
Het gaat bij Vathorst West en Noord over plannen op de lange termijn. De gevolgen van de financiële crisis en de daaruit voortvloeiende onzekerheden in de woningmarkt brengen grote risico's mee voor de ontwikkeling van Vathorst West. Afgesproken is bovendien, dat Vathorst West pas wordt ontwikkeld als Vathorst zelf is afgebouwd. Zoals het er nu naar uit ziet kan in 2018 worden begonnen met het uitgeven van de grond in Vathorst West.

Noot voor de redactie,