Ingezonden persbericht


Persbericht

Emmeloord, 12 november 2009

Metacom ondersteunt aannemers van ondergrondse infrastructuur

VanMeijel uit Emmeloord heeft zijn Bouw ERP-systeem Metacom aangepast aan de nieuwe manieren van werken, die de komende jaren ingevoerd worden bij de aannemers van ondergrondse infrastructuur. De beheerders van de ondergrondse infrastructuur zoals energieleveranciers, waterleidingbedrijven, kabelmaatschappijen en telecombedrijven gaan nauw samenwerken, om graafwerkzaamheden zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. De opdrachten zullen via een internet portal onder de aannemers worden verdeeld. Ook de inwerkingtreding van de 'elektronische' fase van de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) -ook wel de grondroerdersregeling genoemd- zal gevolgen hebben voor werkwijze van de aannemers in dit segment.

"Het aanleggen van ondergrondse infrastructuur heeft enkele bijzondere kenmerken", zegt Hans van der Steen, directeur van Gebr. Van der Steen Bedrijven. Het bedrijf houdt zich bezig met aanleg, reconstructie en onderhoud van ondergrondse infrastructuur voor water, gas, elektra, telecom en centrale antenne installaties en stapte onlangs over op Metacom. "Er worden tegenwoordig namens de aanbieders van nutsvoorzieningen, telecommunicatie- en kabelbedrijven raamcontracten voor regio's afgesloten. Dat betekent, dat bij bouwprojecten alle voorzieningen voor water, gas, elektra, telefoon en televisie zoveel mogelijk in één arbeidsgang aangelegd en aangesloten worden. Daarmee voorkom je dat er meerdere keren op de bouwplaats gegraven moet worden. Daarna moeten de werkzaamheden naar verschillende opdrachtgevers gefactureerd worden, waarbij er een onderscheid gemaakt wordt in specifieke kosten en algemene kosten, die over de verschillende opdrachtgevers verdeeld moeten worden. Op zich is dat proces niet zo heel complex, maar je kunt je voorstellen, dat die werkwijze wel consequenties heeft voor de software, die de planning en de administratieve afhandeling regelt."

Gebr. Van der Steen is gevestigd in het Brabantse Berlicum. De gemeente valt onder de zuidelijke regio in Nederland waarin de netbeheerders in sYnfra-verband samenwerken om de aanvraagprocedures voor graafwerk te bundelen en de aanleg van ondergrondse infrastructuur beter op elkaar af te stemmen. Vergelijkbare samenwerkingsverbanden komen er ook in Midden- en Noord-Nederland. In sYnfra, zoals de organisatie in Zuid-Nederland heet, werken de netbeheerders Brabant Water, Intergas Netbeheer, Obragas Net, WML, Enexis en NRE samen. In die samenwerking is internet heel belangrijk. Het plannen van de gezamenlijke aansluitingen vindt plaats via het internetprogramma Combiplan Aansluitingen. Via een portal worden de opdrachten verstrekt aan de aannemers, die verantwoordelijk zijn voor een cluster van gemeenten, terwijl de overheden en netbeheerders daar een overzicht van alle werkzaamheden vinden.

"De informatie over de projecten wordt vanaf de portal in Metacom geladen", licht Hans van der Steen toe. "Daar regelen we de werkvoorbereiding, de planning en de inkoop. VanMeijel heeft samen met GOconnectIT op basis van Go MapForms een speciale toepassing ontwikkeld, die ervoor zorgt, dat de informatie over projecten in standaard templates vanuit Metacom naar een PDA of tablet-PC op de bouwplaats wordt gestuurd. Daar worden een schets van de situatie met de technische gegevens en informatie over gewerkte uren, gebruikte materialen, gereden kilometers en onkosten ingevoerd. Die informatie wordt in Metacom ingelezen en in het voorraadbeheer, de salarisadministratie en voor de facturatie verwerkt. Na afloop is er in Metacom een compleet dossier over de betreffende aansluitingen beschikbaar."

"Wij overwegen, de PDA's en tablet PC's ook te gebruiken voor meldingen over de afwijkende ligging van ondergrondse infrastructuur. Die meldingen zijn onderdeel van de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). De wet bepaalt, dat niet alleen tekeningen van ligginggegevens van kabels en leidingen, maar ook meldingen van graafwerkzaamheden volledig digitaal en automatisch uitgewisseld worden. Die digitale tekeningen kunnen in het document management systeem opgeslagen worden en alle meldingen kunnen te zijner tijd automatisch vanuit Metacom naar het Kadaster, de gemeenten en de netbeheerders gestuurd worden. Daardoor hopen we de hoeveelheid handwerk te minimaliseren en de werkprocessen flink te versnellen."

Dankzij deze innovaties heeft VanMeijel inmiddels een behoorlijk bestand van klanten opgebouwd, die actief zijn in aanleg en onderhoud van ondergrondse infrastructuur. Naast Gebr. van der Steen Bedrijven zijn dat bijvoorbeeld BAM Ondergrondse Infra, Gebr. Van der Donk, Van Gelder B.V., H4A Leidingen BV, IKL BV, Lareco Nederland BV, Visser & Smit Hanab, Westvoort B.V. Aannemers en Qualm BV.


---