Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 12 november 2009

Spreekuur DB in BuurtEntree

De leden van het dagelijks bestuur gaan de buurt in. Bewoners en ondernemers kunnen wekelijks bij hen langs om vragen te stellen, ideeën te spuien of zaken te melden. Het wekelijkse spreekuur wordt gehouden in de BuurtEntree op het Mercatorplein 33-35, iedere dinsdag van 17.30 tot 19.00 uur.

Coos Hoebe staat op 17 november als eerste klaar voor vragen, ideeën en meldingen. Ab Cherribi is er op 24 november, daarna Godfried Lambriex op 1 december. De komende maanden is elke dinsdag een lid van het dagelijks bestuur aanwezig op het spreekuur.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: 'Vooral met de fusie van de stadsdelen in het vooruitzicht willen we dat bewoners en ondernemers gemakkelijk zaken direct met ons kunnen bespreken. We willen graag korte lijntjes houden. Naast het buurtoverleg dat wij drie keer per jaar houden kunnen mensen nu ook op dit spreekuur snel en informeel met ons in contact komen.'

Stadgenoot heeft belangeloos de ruimte voor de spreekuren beschikbaar gesteld, waardoor het BuurtEntree nog meer zijn functie als huiskamer van De Baarsjes waar kan maken.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Richtlijn bij bouwlawaai en verlening van werktijdontheffing

Het dagelijks bestuur heeft de notitie 'Bouwlawaai en werktijdontheffing' vastgesteld. In Amsterdam vinden op grote schaal bouwactiviteiten plaats, met als gevolg regelmatig geluidsoverlast voor omwonenden. Omdat een richtlijn hiervoor ontbrak, heeft de centrale stad in 2007 een concept beleidsnotitie vastgesteld. De stadsdelen is verzocht deze richtlijn voor het eigen gebied vast te stellen.

In de notitie 'Bouwlawaai en werktijdontheffing' is de richtlijn uitgewerkt voor het voorkomen en beperken van bouwlawaai. De notitie kan ook worden gebruikt voor het verlenen van een ontheffing voor het werken buiten de reguliere werktijden.

De notitie ligt van 12 november tot en met 23 december ter inzage bij de publieksbalie van stadsdeelkantoor De Baarsjes, Baarsjesweg 224.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Ontwerp- bouwvergunning en ontwerp-vrijstellingsbesluit

Het dagelijks bestuur besluit in te stemmen met het ontwerp besluit tot verlening van de bouwvergunning voor het realiseren van het bouwplan op de locatie Pieter van der Doesstraat 34. Het gaat hierbij om vier woningen in 'de oksel' van het gebouw en drie patiowoningen in de achtertuin van het perceel Pieter van der Doesstraat 34. Daarnaast besluit het dagelijks bestuur op de voorbereiding van het verlenen van de bouwvergunning de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure (UOV) van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing te verklaren.

Door op de voorbereiding van de bouwvergunning de UOV van toepassing te verklaren wordt samenloop van de vrijstelling met de bouwvergunning bewerkstelligd. De rechtsbescherming voor de burger blijft gewaarborgd, omdat van beide besluiten nu de ontwerpen ter inzage liggen. Belanghebbenden kunnen daarop hun zienswijze gericht kenbaar maken.

Na besluitvorming is er geen ruimte voor bezwaar, maar staat rechtstreeks beroep open bij de Rechtbank. Daarmee krijgen alle betrokkenen sneller duidelijkheid over hun standpunt met betrekking tot dit project.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Werk Janou Treffers in etalages Chassébuurt

Vanaf zondag 15 november toont beeldend kunstenaar Janou Treffers 28 nieuwe werken in De Baarsjes. Tot half december zijn de mixed media kunstwerken te zien in ramen en etalages van de Chassébuurt.

In deze 28 nieuwe werken is de stad Amsterdam het podium waar 'het meisje' danst. Het lijkt er koud, de stad is niet in staat het meisje te herkennen als een emotioneel wezen. Zelfs als ze in een monster verandert, lijkt ze niet te imponeren. Zal ze haar weg naar huis vinden en veilig zijn?

Meer informatie en een route langs de ramen op www.ramen-lappen.nl of via tom@ramen-lappen.nl, 06 2223 4567

Expo Annemiek de Jager in De Stoker

Van 12 november tot en met 13 januari exposeert kunstenares Annemiek de Jager een nieuwe serie schilderijen in Galerie de Stoker in De Baarsjes. De officiële opening met hapje en drankje is op zondag 15 november van 14.00 tot 17.00 uur, Witte de Withstraat 124.

In deze kleurrijke serie, 'Human Nature', heeft de kunstenares zich laten inspireren door de menselijke en biologische natuur. Eigenschappen zoals hoop, plezier en pijn, worden op figuratieve wijze verbeeld in een meer abstracte achtergrond van water, zon en bladeren. Achtergrond en figuren zijn veelal door elkaar geschilderd, waardoor ze samensmelten tot een romantisch en sprookjesachtig geheel.

Kijk voor een voorproefje op www.annemiekdejager.nl.

Meer informatie: www.galeriedestoker.nl, 612 32 93

Herhaald bericht

Buurtoverleg in november

Er is weer een nieuwe ronde buurtoverleggen in november. Het buurtoverleg wordt drie keer per jaar georganiseerd door het stadsdeel. Hier kunnen bewoners en ondernemers direct in contact komen met bestuur en ambtenaren van De Baarsjes.

Tijdens het buurtoverleg worden alle onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid van de buurt besproken. Zoals veiligheid, speel- en verblijfsruimtes, groen, en de schoonheid op straat. Bij het overleg is de buurtwethouder aanwezig, er zijn verschillende ambtenaren, de politie (de buurtregisseur) en een opbouwwerker van stichting Dock. Op die manier kan het stadsdeel vragen liefst meteen beantwoorden, en als dat niet mogelijk is gaat het stadsdeel er meteen mee aan de slag!

Buurtoverleg Postjesbuurt met buurtwethouder Ab Cherribi

Maandag 16 november, 19.30 - 21.30 uur, Trouwzaal Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224

Buurtoverleg Jan Maijenbuurt en Mercatorbuurt met buurtwethouder Coos Hoebe

Woensdag 18 november, 19.30 - 21.30 uur, Buurthuis Tagerijn, Balboastraat 18

Buurtoverleg Chassébuurt met buurtwethouder Ab Cherribi

Maandag 23 november, 19.30 - 21.30 uur, Buurthuis Chassé, Chasséstraat 91

Buurtoverleg Does-, Tromp- en Geuzenbuurt met buurtwethouder Godfried Lambriex

Maandag 30 november, 19.30 - 21.30 uur, Ontmoetingsruimte Bestevaer, Jan van Galenstraat 107-G

Persberichten

Amsterdam, 9 november 2009

Mozaïekwinkel in Jan Evertsenstraat

Op vrijdag 13 november om 16.00 uur opent 'Map bij Akros' zijn deuren in de Jan Evertsenstraat nummer 81.

Map staat voor Maatschappelijke Activerings Plek. Veel buurtbewoners uit Stadsdeel De Baarsjes komen hier regelmatig naar toe om op een positieve manier weer deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Voor veel mensen is het een eerste stap om uit hun isolement te komen.

Met veel plezier wordt er in de twee ateliers die het pand rijk is, gewerkt aan bijzondere producten.

In het ene atelier wordt mozaïek gemaakt, worden schalen, vazen, lampen en kleine meubels opgeknapt en beschilderd. In het andere atelier worden kinderkleertjes, lappendekens, poppen en nog veel meer aparte producten gemaakt. Alle producten die de buurtbewoners maken, worden in de winkel verkocht. Ze zijn allemaal uniek.

Iedereen is welkom om op vrijdag 13 november vanaf 16.00 uur bij de opening van 'Map bij Akros' aanwezig te zijn.

Bent u op zoek naar iets aparts of wilt u zelf ook creatief bezig zijn? Loop gerust eens binnen.

Openingstijden:

maandag: 12.30 - 17.00 uur

dinsdag t/m donderdag 09.30 -17.00 uur

Contactpersoon bij Akros: Marianne Jansen, 06 2144 9641

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Agenda

Portret- en modeltekenen in De Stoker
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=17278&popup=always)

10 oktober 2009 tot 12 december 2009

Stedelijk in de Stad: De Bouwkeet aan het Timorplein (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18637&popup=always)

4 november 2009 tot 28 november 2009

Expositie Human Nature van Annemiek de Jager
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18702&popup=always)

12 november 2009 tot 13 januari 2010

Baarsjes PubQuiz
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18727&popup=always)

27 november 2009 - aanvang 20:00

'Getrainde ogen' Foto Expositie
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18767&popup=always)

29 november 2009 - aanvang 16:00