Fortis Bank

Published: 17:30 12.11.2009 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Mededeling Fortis over call optie op aandelen BNP Paribas

Op grond van een overeenkomst tussen Fortis, BNP Paribas en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) van 12 mei 2009 is Fortis begunstigde van een door de FPIM toegekende uitsluitend in cash afwikkelbare call optie, die Fortis in staat stelt te genieten van een waardevermeerdering van de aandelen BNP Paribas in handen van FPIM over een periode van maximaal 8 jaren.

De optie geeft Fortis recht op het verschil tussen de uitoefenprijs en de aandelenkoers van BNP Paribas op het moment van uitoefening van de optie of de verkoopprijs van de onderliggende aandelen BNP Paribas, indien de FPIM voor dit laatste opteert. De aan Fortis toegekende optie vervangt de zogenoemde "Coupon 42" regeling, het door de Belgische Staat voorgestelde compensatiemechanisme ten gunste van bepaalde Fortis aandeelhouders.

Petercam werd door FPIM en Fortis aangesteld als onafhankelijke calculation agent voor de call optie. De agent treedt op om waardeberekeningen te maken bij bijzondere gebeurtenissen, zoals bij superdividenden, fusies en overnames, maar bijvoorbeeld ook in geval van een aandelenuitgifte.

Naar aanleiding van de recente kapitaalverhoging met voorkeurrecht van BNP Paribas, die werd afgesloten op 13 oktober jl., werd de uitoefenprijs van de call optie door de calculation agent herberekend en verlaagd van EUR 68,00 naar EUR 66,672.

Met verzekeringen als core business, telt Fortis (www.fortis.com) meer dan 10.000 medewerkers in België en in andere landen. De vier kernmarkten van Fortis zijn België, het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. AG Insurance, waarin Fortis een belang van 75% heeft, is de onbetwistbare marktleider op de thuismarkt België in zowel Individual Life als Employee Benefits. Ook in Non-Life behoort ze tot de topspelers op de markt. Buiten België is Fortis Insurance International, een volledig dochterbedrijf van Fortis, via eigen vestigingen, joint ventures of lokale partners, actief in de drie andere markten. In het Verenigd Koninkrijk dingt Fortis naar de tweede plaats op de markt voor autoverzekeringen. In Azië maakt Fortis gebruik van zijn knowhow om samenwerkingsverbanden met een hoge toegevoegde waarde op te zetten. In 2008 werd 54% van de omzet van de verzekeringsactiviteiten in België gerealiseerd en 46% in de andere landen.

Fortis heeft een belang van 45% in Royal Park Investments, een entiteit waarin een gestructureerde kredietenportefeuille is ondergebracht. Fortis heeft ook 100% deelnemingen in financiële vehikels, waarvan Fortis de financiële activa en verplichtingen beheert.

Fortis is genoteerd op Euronext (Brussel - Amsterdam).