Ingezonden persbericht


Persbericht
12 november 2009

Vernieuwing Amsterdamse Staalmanpleinbuurt van start na succesvolle participatie door bewoners

Stadsdeelraad Slotervaart stemt in met het Uitwerkingsplan Staalmanpleinbuurt De stadsdeelraad van het stadsdeel Slotervaart in Amsterdam stemt in met het Uitwerkingsplan voor de Staalmanpleinbuurt. Dat bleek tijdens de stadsdeelraadvergadering van 11 november. Woningcorporatie de Alliantie heeft in anderhalf jaar tijd samen met het stadsdeel én de bewoners van de buurt, een breed gedragen uitwerkingsplan gemaakt. Dit maakt, volgens het stadsdeel en de stadsdeelraad, de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt een voorbeeld voor de vernieuwing van Amsterdam Nieuw West.

'Samen gaan we het maken'
De Amsterdamse Staalmanpleinbuurt wordt de komende tien jaar vernieuwd. Inzet is de buurt levendiger, veiliger en aantrekkelijker te maken met veel ruimte voor wonen, werken en maatschappelijke functies. Woningcorporatie de Alliantie neemt de grootschalige vernieuwing geheel voor haar rekening. Het belang van de bewoners uit de buurt staat hierbij voorop. 'Samen gaan we het maken' is de basis. In een uitgebreid participatietraject is met bewoners gewerkt aan het Uitwerkingsplan. In dit traject zijn de bewoners nauw betrokken bij het maken van de plannen. Er is serieus gehoor gegeven aan voorkeuren en belangen van bewoners in de wijk. Daarnaast is er richting bewoners altijd duidelijkheid en openheid geboden in de besluitvorming. Deze nauwe samenwerking heeft er onder andere toe geleid dat bewoners zonder tussenwoning direct kunnen verhuizen naar een nieuwe woning hun eigen wijk. In het Uitwerkingsplan wordt aangegeven waar, hoeveel en welke woningen, voorzieningen, groen, speelruimte en parkeerplaatsen er straks in de buurt komen. De bewoners stemden in februari 2009 zelf over de plannen: 94% van de bewoners bracht een stem uit en ruim 72% zei 'ja' tegen de vernieuwingsplannen. Nu ook de stadsdeelraad heeft ingestemd, kan de vernieuwing écht beginnen.

Fysieke vernieuwing
In de Staalmanpleinbuurt werkt de Alliantie aan het nieuwbouwproject Jamboni (www.jamboni.nl). Op de locatie ter hoogte van de Ottho Heldringstraat en het Abraham Staalmanplein in Amsterdam verrijzen de komende periode 313 nieuwe woningen: 24 eengezinswoningen en 118 appartementen voor de verkoop, 19 vrije sector en 152 sociale huurappartementen. Daarnaast komen er diverse andere voorzieningen waaronder een moskee, het Community Center Einstein, diverse zorgvoorzieningen, een wijkrestaurant en een park met speelvoorzieningen. Verder worden in de Staalmanpleinbuurt 300 bestaande woningen gerenoveerd. 600 woningen worden gesloopt. Hiervoor komen nog eens 600 nieuwbouwwoningen in de plaats, met aanvullende voorzieningen/bedrijvigheid. Ook is het behoud van een aantal monumentale gebouwen een belangrijk onderdeel in de plannen. De komende fase, waarin het Uitwerkingsplan wordt uitgevoerd, zal de Alliantie nauw blijven samenwerken met de bewoners uit de buurt.

De Alliantie biedt met de vernieuwingsplannen de bewoners de mogelijkheid om een stap in hun wooncarrière te zetten. Zo krijgen huurders van de Alliantie uit de buurt voorrang bij koop. Ook geeft de Alliantie al haar reguliere huurders de garantie op een passende woning in de vernieuwde buurt. Omdat de Alliantie eerst woningen bouwt voor zij sloopt of renoveert, kunnen bewoners direct naar hun nieuwe woning. De bewoners hoeven dus maar één keer te verhuizen. Daarnaast houdt de Alliantie de huren betaalbaar met een speciaal huursysteem en krijgen de bewoners korting op de kosten voor een parkeerplaats.

Sociaal economische vernieuwing
In de Staalmanpleinbuurt richt de Alliantie zich niet alleen op de fysieke vernieuwing. Zij besteedt ook veel aandacht aan de sociaaleconomische situatie van de bewoners. De Alliantie biedt de huidige bewoners de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Hiervoor zijn verschillende initiatieven ontwikkeld. Zo zijn de adviseurs van Staalkans bij alle huurders langs geweest om hun persoonlijke situatie te bespreken. Staalkans is een initiatief van de Alliantie en het stadsdeel dat bewoners helpt bij vragen over werk en inkomen, onderwijs en vrije tijd, gezondheid en welzijn.

Over de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt
Amsterdam Nieuw-West ondergaat een grootschalige vernieuwing. Dit heeft de gemeente Amsterdam samen met de vier stadsdelen, woningbouwcorporaties en bewonersorganisaties vastgesteld in de Herziening Parkstad 2015. De Staalmanpleinbuurt is een van de vernieuwingsgebieden in Nieuw West. De buurt bevindt zich in stadsdeel Slotervaart, tussen de Plesmanlaan, de Aletta Jacobslaan en de Johan Huizingalaan, tegenover het Slotervaartziekenhuis. De Alliantie is verantwoordelijk voor de complete gebiedsvernieuwing van de Staalmanpleinbuurt.