Gemeente Venray


12 november 2009

Project Lekker Friz! van start op de 11e van de 11e

Gezamenlijk voorlichting geven over de gezondheidsrisico's van alcoholgebruik door jongeren. Dat is wat de zeven gemeenten in het district Venray samen met GGD, GGZ, Koninklijke Horeca Nederland, Synthese, de politie en het Openbaar Ministerie willen met het de campagne `Lekker Friz!' Het doel is om zowel de jongeren als de ouders te informeren over de gezondheidsrisico's, het voorkomen van lichamelijke en geestelijke klachten en het beperken van de overlast. Er is een actieplan samengesteld bestaande uit 4 acties en diverse activiteiten om deze doelstellingen te gaan realiseren.

Op woensdag 11 november is de opening van het Carnavalsseizoen. Traditiegetrouw staat het zogenaamde vijfde seizoen in het teken van `lol en plezeer'. Dat tijdens de vele festiviteiten een lekker potje bier wordt gedronken moet kunnen. Alcohol zorgt voor spontaniteit en ontspanning, waardoor bij verstandig gebruik de feestvreugde vergroot wordt. Maar van alcohol kun je je ook juist depressiever en agressiever gaan voelen. Na meer dan 2 glazen wordt de controle over je bewegingen minder en neemt je reactievermogen af. Vooral bij jongeren kan alcoholgebruik leiden tot blijvende hersenbeschadigingen.

De meeste jongeren drinken alcohol omdat hun leeftijdsgenoten het ook doen. Dat is niet stoer, dat is stom. Daarnaast geven jongeren aan, dat ze niet of veel minder zouden drinken als hun ouders duidelijker op zouden treden.

Om jongeren en hun ouders voorlichting te geven over de effecten van alcohol starten de gemeentes in het district Venray de campagne Lekker Friz!, in samenwerking met GGD, GGZ, Koninklijke Horeca Nederland, Synthese, de politie en het Openbaar Ministerie. Het doel is om zowel de jongeren als de ouders te informeren over de gezondheidsrisico's, het voorkomen van lichamelijke en geestelijke klachten en het beperken van de overlast.

De officiële aftrap voor de campagne is niet toevallig op woensdag 11 november. Vanaf deze datum zullen diverse activiteiten die in het district plaatsvinden op het gebied van jongeren en alcohol in een Lekker Friz! jasje worden geplaatst. Activiteiten die inmiddels al gestart zijn, zijn onder andere een integraal jongerenproject in Ijsselsteijn, voorlichting op scholen en het afstemmen van de richtlijnen tussen jongerencentra en evenementen. Verder wordt er gewerkt aan een polsbandjessysteem voor jongeren in horecagelegenheden en zullen er vrijwillige blaastests op diverse activiteiten voor jongeren plaatsvinden. Het project loopt tot eind 2012. Daar waar mogelijk zal er aansluiting gezocht worden met gelijkaardige projecten in Venlo en Midden-Limburg. Kijk op www.lekkerfriz.nl voor meer informatie over de campagne.