Gemeente Apeldoorn

Schriftelijke vragen van de D66 fractie aan het college van B&W op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde inzake containerwoningen.

Apeldoorn, 11-11-09

Geacht College,

In de Stentor van 11 november stond het volgende stuk te lezen, 'Containerwoningen voor studenten "iets minder dringend" na val Kenloo'. In het stuk valt te lezen dat de wethouder in december aan de gemeenteraad een plan zal presenteren voor de bouw van containerwoningen speciaal voor studenten in Apeldoorn. In ieder geval geeft zij in het stuk al aan dat op korte termijn de noodzaak minder is, omdat het project rond Kenloo is mislukt. D66 heeft altijd gepleit voor voldoende woningen voor studenten en werkende jongeren. Voldoende en betaalbare woningen zijn voor studenten een belangrijke reden om te kiezen voor een stad.

Containerwoningen vormen één van de door de raad genoemde mogelijkheden. Een andere mogelijkheid, waar D66 al eerder op heeft gewezen, wordt gevormd door leegstaande kantoorpanden. Wij hebben begrepen dat er gekeken is naar de mogelijkheden voor panden die in het bezit zijn van de gemeente en dat dit helaas onmogelijk is gebleken. Echter: ervaringen in andere steden laten zien dat ook particuliere bezitters van kantoorpanden geïnteresseerd zijn in het ombouwen van hun bezit in studentenwoningen. Dit vraag wél een flexibele en snelle overheid, alleen al omdat de bestemming van de panden veranderd zal moeten worden.

Al voor de crisis stonden veel kantoorpanden in Apeldoorn leeg. Met de crisis zijn er nog meer vierkante meters vrijgekomen. Hierbij zijn ook veel panden in het centrum, de ideale locatie voor de huisvesting van studenten. Daarnaast is het centrum het uithangbord voor de gemeente. Leegstaande panden dragen niet bij aan het imago van onze stad. D66 ziet dan ook graag dat de vele leegstaande kantoorpanden gevuld worden door jongeren die Apeldoorn hebben gekozen als de plek waar zij hun opleiding (MBO en HBO) volgen of als de plek waar zij hun werkzame carrière starten.

D66 komt daarom met de volgende vragen:
1. Is de wethouder het met de fractie van D66 eens dat voldoende betaalbare studentenwoningen in een stad een belangrijke reden vormen voor studenten als zij hun keus maken waar zij hun vervolgopleiding gaan volgen? a. Zo ja, waarom ziet zij het mislukken van Kenloo als reden om haar inspanningen te richten op de lange termijn? b. Zo nee, kan de wethouder aangeven wat volgens haar zorgt voor de keus voor Apeldoorn (naast de te volgen opleidingen)? 2. De wethouder richt zich met name op containerwoningen als het gaat om de ontwikkeling van studentenwoningen. Kan de wethouder aangeven waarom dit is? 3. In andere steden is de ontwikkeling van kantoorpanden tot studentenwoningen een succes. Kan de wethouder aangeven in hoeverre dit in Apeldoorn is onderzocht en wanneer dit is gebeurd? 4. Is de wethouder het met de fractie van D66 eens, dat lege locaties in het centrum van Apeldoorn niet gewenst zijn? a. Zo ja, welke initiatieven zijn er om de leegstand tegen te gaan? b. Zo nee, waarom niet?
5. Is de wethouder het met de fractie van D66 eens dat locaties in het centrum voor studentenwoningen/jongerenwoningen het meest wenselijk zijn? a. Zo nee, waarom niet?
6. Welke barricades zijn er voor particuliere bezitters van kantoorpanden om hun bezit (tijdelijk) om te bouwen tot dit soort woningen? 7. De situatie rondom leegstaande kantoorpanden in het centrum is het afgelopen jaar drastisch gewijzigd, er staan veel meer panden leeg. Is de wethouder van plan om het ontwikkelen van (particuliere) kantoorpanden tot studentenwoningen/ jongerenwoningen mee te nemen in de komende onderzoeken? a. Zo ja, wanneer kunnen we de resultaten verwachten? b. Zo nee, waarom niet?

Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter
Olaf Prinsen, fractievertegenwoordiger