Partij van de Arbeid

Maatregelen toegezegd voor meer werkende ouderen

Bij de verhoging van de AOW-leeftijd worden extra maatregelen genomen om de positie van ouderen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Op aandringen van fractievoorzitter Mariëtte Hamer hebben minister Donner en staatssecretaris Klijnsma dat toegezegd tijdens het AOW-debat. Voor de PvdA-fractie is dit een 'sociale randvoorwaarde' voor de verhoging.

Het is voor de PvdA zaak dat Nederland een arbeidsmarkt kent waarin werknemers niet opbranden en ouderen niet worden afgedankt. Het kabinet wil in 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Dat geeft nog tien jaar de tijd voor maatregelen. Hamer noemde het tijdens het debat essentieel dat deze tijd wordt aangegrepen om te werken aan goede arbeidsomstandigen, het bestrijden van leeftijdsdiscriminatie en aan het recht op een leven lang leren en meer scholing voor werknemers.

Staatssecratis van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) gaf tijdens het debat aan dat maatregelen om de positie van ouderen op de arbeidsmarkt te verbeteren 'uiteraard parallel' worden genomen aan het wetsvoorstel voor de hogere AOW-leeftijd.

Hamer: 'We moeten naar een nieuw soort werkgeverschap. Een sociaal werkgeverschap, waarin weer geïnvesteerd wordt in werknemers, waarin de kwaliteit van arbeid voorop staat en waarin ook een maatschappelijk opdracht wordt erkend.

Tijdens de Politieke Ledenraad en de drie briefings die de PvdA organiseerde over de geplande AOW-verhoging werd duidelijk dat de zwakke positie van ouderen op de arbeidsmarkt een van de grootste punten van zorg was voor veel PvdA-leden. Hamer is daarom zeer ingenomen met de toezeggingen van de bewindslieden.

Het kabinet begint als het aan Hamer ligt morgen nog met de veranderingen die de komende tien jaar nodig zijn om de positie van werknemers sterk te verbeteren. 'Wij leggen ons niet bij de huidige situatie neer.'

Klik hier voor de volledige spreektekst van Hamer van het debat. In het dossier Verhoging AOW-leeftijd vindt u alle artikelen over het veelbesproken onderwerp die de afgelopen weken op deze site zijn verschenen.