Socialistische Partij

Agnes Kant: "De hoogste tijd voor een nieuwe koers"

12-11-2009 * Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP in de tweede kamer was afgelopen maandag te gast in Groningen. In Huize Maas sprak zij over de crisis en de alternatieven van de SP. Kant: "Uit een onderzoek van de BBC in 27 landen blijkt dat slechts 11% van de mensen nog voorstander is van het kapitalistische systeem met een volledig vrije markt. Het is dus de hoogste tijd voor een nieuwe koers".

Kant hekelde in haar toespraak het kabinet en de bankiers die in haar ogen niets geleerd hebben van de crisis. In plaats van een einde te maken aan de ongebreidelde vrijheid van de markt gaat het kabinet gewoon verder op dezelfde koers. De kredietcrisis zou volgens Kant niet mogen worden afgewenteld op de mensen die het al moeilijk hebben. Het kabinet doet dit volgens haar door wel de AOW leeftijd te verhogen naar 67 jaar maar bijvoorbeeld de villabelasting (de hypotheekrenteaftrek voor huizen die meer dan een miljoen waard zijn) ongemoeid te laten. Ook de aanpak van multinationals die in Nederland nog steeds weinig tot geen belasting betalen is volgens Kant een veel eerlijkere oplossing dan het verhogen van de AOW leeftijd.

Na haar toespraak beantwoorde Kant vele vragen en opmerkingen uit de zaal. Ze gaf hierbij aan dat "Een nieuwe koers zou moeten betekenen dat we niet langer de markt maar de menselijke maat als maatstaf nemen. Zorg, onderwijs, energie, openbaar vervoer en sociale huurwoningen moeten weer van ons allemaal worden."

De avond eindigde met een oproep om mee te doen aan de protesten tegen de verhoging van de AOW leeftijd. Op 21 november worden op 4 plaatsen in Nederland grote manifestaties georganiseerd.