Groen!

Geen gesloten instelling in Mechelen

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid) op 12 november 2009 in "Jongeren en kinderen", "Veiligheid en justitie"

Met de regelmaat van de klok klinkt de roep naar jeugdgevangenissen immers de gemeenschapsinstellingen waar jonge criminelen hun âstrafâ uitzitten zitten overvol. Vandaag was het de beurt aan Mechels burgemeester Bart Somers om te pleiten voor extra plaatsen voor criminele jongeren. De burgemeester wil hiervoor uit eigen Mechelse begroting 1 miljoen euro vrij maken.

GROEN WIL ENKEL NOG CRIMINELE JONGEREN IN DE GESLOTEN INSTELLINGEN!

Minister Vandeurzen gaf in antwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels toe dat steeds meer jongeren met een problematische opvoedingssituatie of met een mentale of psychische handicap in de gemeenschapsinstelling verblijven. Vlaanderen heeft geen nood aan extra plaatsen voor criminele jongeren, als de bestaande plaatsen in Mol en Ruislede alleen worden gebruikt voor jongeren die een als misdaad omschreven pleit pleegden dan komt er een capaciteitsuitbreiding met 40%.

Groen! eist dat de gemeenschapsinstellingen voortaan enkel jongeren opvangt die een als misdaad omschreven feit pleegden. Het is onverantwoord om jongeren met specifieke zorgnoden in de gemeenschapsinstellingen op te vangen zij zijn geen criminelen hebben niets fout gedaan en verdienen niet het etiket " crimineel". Vlaanderen moet niet investeren in extra jeugdgevangenissen wel in extra opvang voor jongeren met problemen.

Uit cijfers die minister Vandeurzen bekendmaakte aan Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels blijkt dat in de gemeenschapsinstellingen steeds meer jongeren geplaatst worden, niet omdat ze een criminele daad stelden (in de wet op de jeugdbescherming spreekt men over misdaad omschreven feit of MOF) maar omdat hun problemen zo groot zijn dat ze niet langer thuis kunnen blijven en een opvang in een sterk geordende omgeving nodig hebben (in de wet op bijzondere jeugdzorg spreekt men van problematische opvoedingssituatie of POS) .

In 2007 verbleven 24% POS jongeren in de gemeenschapsinstelling vandaag zijn dat er maar liefst 37%. Bij de meisjes loopt het aantal POS jongeren zelfs op tot 60%. Het gaat hier vaak om jongeren die reeds een hele jeugdbeschermingcarrière achter de rug hebben van instelling naar instelling worden gestuurd, steeds weer weglopen...zich verlaten voelen en geen perspectief meer zien.

In 11% gaat het zelfs om jongeren met specifieke zorgnoden jongeren met een mentale handicap of een psychiatrische problematiek die niet thuishoren in een gemeenschapsinstellingen maar hulp nodig hebben in een gespecialiseerde instelling. Bovendien blijkt dat deze jongeren veel langer in de gemeenschapsinstellingen blijven . Pos jongeren blijven gemiddeld 77 dagen. POS jongeren met een mentale of psychiatrische problematiek verblijven gemiddeld liefst 287 dagen.

Er zitten dus steeds meer jongeren in onze gemeenschapsinstellingen die er niet thuis horen en dit is een schande! Deze jongeren krijgen niet de opvang die ze verdienen en voor de buitenwereld krijgen ze het etiket `crimineel' opgepakt. Opvoeders in de gemeenschapsinstellingen zijn bovendien niet opgeleid om jongeren met specifieke zorgnoden op te vangen.

Groen! eist dat de minister dringend iets onderneemt om de gemeenschapsinstellingen te ontlasten niet door bijkomende jeugdgevangenissen te bouwen maar wel door aangepaste opvang te organiseren voor POS jongeren en jongeren met psychische problemen .

Als de stad Mechelen dan toch middelen wil vrij maken voor de begeleiding van criminele jongeren dan kan ze beter investeren in de periode na Mol, de periode na de straf. Vandaag worden jongeren die ontslagen worden uit Mol zonder begeleiding terug in de samenleving geworpen. Door hen na Mol in eigen stad in een gestructureerd residentieel of ambulante voorziening op te nemen en hen te begeleiden terug naar school, naar hun familie en vrienden verkleint de kans op recidive. De stad Antwerpen bewijst dat dit kan en investeert reeds vele jaren in DE OVERSTAP een voorziening om jongeren na Mol weer wegwijs te maken in de samenleving.

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Vlaams Volksvertegenwoordiger