Technische Universiteit Delft

Promotie: Transport

door M&C

Promotie van dhr. J.W. Konings: "Intermodal barge transport: network design, modes and competitiveness"

13 november 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. J.W. Konings | doctorandus in de economie, Nederland promotor | Prof.dr.ir. H. Priemus TBM

Intermodal barge transport: network design, modes and competitiveness

Dit proefschrift bespreekt de mogelijkheden en voorwaarden om het marktaandeel van intermodale binnenvaart in Noordwest-Europa te vergroten. In het bijzonder wordt ingegaan op de mogelijke prestatieverbeteringen in de schakels van de intermodale binnenvaartketen: het transport per binnenschip, de overslag op terminals en het voor- en natransport per vrachtauto.

Het proefschrift laat zien dat met de ontwikkeling van complexere binnenvaarttransportdiensten, zoals in bijvoorbeeld collectie/distributie-, trunk-feeder- en hub-and-spoke binnenvaartnetwerken, de marktpositie van de binnenvaart in het achterlandtransport van containers kan verbeteren en nieuwe markten voor intermodale binnenvaart kunnen worden ontsloten.

Om bovengenoemde binnenvaartnetwerken optimaal te kunnen laten functioneren zijn echter passende terminal- en overslagconcepten vereist. Hiervoor zijn op drie âlocatiesâ in het netwerk binnenvaartoverslaginnovaties op maat gewenst zijn: (1) in de zeehaven, (2) in de haarvaten van het vaarwegennet en (3) in strategisch gelegen inland knooppunten, onder meer ter ondersteuning van hub-and-spoke netwerken.

In het voor- en natransport per vrachtauto, waarvan de kosten relatief hoog zijn, is de uitdaging om de organisatie van ritten te verbeteren door onder meer ritten beter te combineren. Met de ontwikkeling van bedrijventerreinen nabij vaarwater worden gunstige condities voor efficiënt voor- en natransport gecreëerd en wordt de concurrentiekracht van intermodale binnenvaart versterkt.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.