Gemeente Harderwijk


Lanceerplatform Cape Houtwal

06/11/2009

Harderwijk âlanceertâ volgende week vrijdag 13 november officieel de bouw van de ondergrondse parkeergarage Houtwal. Het lijkt wel of het bouwterrein Houtwal de afgelopen week is omgebouwd tot een lanceerbasis voor ruimtevaartuigen. Acht enorme siloâs en twee grote kranen domineren er de skyline van de Vitringasingel. Dit in scherp contrast met het doel van deze installatie: de bouw van de ruim 15 meter diepe parkeergarage.

De siloâs bevatten bentoniet, een kleihoudende vloeistof die in de sleuf voor de diepwand loopt zodra de bouwkraan er een hap grond uit heeft genomen. Deze steunvloeistof zorgt voor stabiliteit van de gegraven wanden, zodat ze niet instorten. Als de sleuf op diepte is en de wapening is geplaatst, rijden de betonmixers af en aan om de sleuf te vullen. Het bentoniet wordt door het zwaardere beton verdreven en wordt teruggepompt in de siloâs. Dat gebeurt in een strak tempo van ongeveer 8 meter breedte per twee dagen.

Nadat de betonnen diepwanden gereed zijn wordt vervolgens begin 2010 begonnen met het ontgraven van de bouwkuip. Dat gebeurt via een leidingenstelsel, om hinder van vele honderden ritten met vrachtautoâs te vermijden.

Medio september 2011 is naar verwachting de parkeergarage Houtwal klaar.


____________________