Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 13 november 2009

Kenmerk 263

Koopwoning gesloten na drugsvondst

Gisteren, donderdag 12 november, is op last van burgemeester Cohen een koopwoning aan de Dalsteindreef (Venserpolder) voor onbepaalde tijd gesloten. De burgemeester heeft hiertoe besloten na een rapportage van de politie over drugsvondsten in de woning. Het is voor de eerste keer dat in Amsterdam een koopwoning wordt gesloten op basis van de Opiumwet. De wijze van stroom aftappen en de inrichting van de hennepplantage duiden op een professioneel opgezette plantage.

De drugs werden ontdekt na een stroomstoring in een heel woonblok in de Venserpolder. Uit onderzoek van NUON bleek dat de hoofdstop was doorgeslagen en dat er illegaal stroom werd afgetapt door één woning. Hierop is contact opgenomen met de politie die een onderzoek heeft ingesteld.

De gesloten woning is een driekamerwoning, die kennelijk gebruikt wordt als weedplantage. In twee kamers zijn een kweekinstallatie met 330 hennepplanten en een droogruimte aangetroffen. In de derde kamer bevonden zich hennepafval, dat duidt op een eerdere oogst, en een functionerende luchtafzuiginstallatie. Er waren geen personen in de woning en geen bedden of ander meubilair die wezen op bewoning.

Door de aanwezigheid van de verdovende middelen in dit pand is de openbare orde in het geding en daarom wordt met spoed opgetreden. De woning is onderdeel van een groot woonblok en de illegale elektriciteitsvoorziening zorgt voor gevaar voor omwonenden. Daarbij duiden de aangetroffen situatie en de verklaring over de verhuur van de woning volgens de politie op georganiseerde criminaliteit.