Politie Gelderland-Zuid

Evaluatie ongeregeldheden NEC GBA

Groesbeek, 13-11-2009 o Wat een mooie vriendschappelijke wedstrijd had moeten worden tussen NEC en GBA op 18 juli, werd door geweld van Belgische supporters verschrikkelijk verziekt. Direct daarna stelde de korpsleiding twee onderzoeken in: een strafrechtelijk onderzoek en een evaluatie door de
door collegas van het korps Brabant Zuid-Oost.

Strafrechtelijk onderzoek

Door het rechercheteam zijn in het strafrechtelijk onderzoek 16 verdachten geïdentificeerd. Hiervan is dossier opgemaakt en ingezonden naar het Openbaar Ministerie. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om met de de Procureur Generaal van de Koning in België te bepalen hoe en waar de verdachten worden vervolgd.

Evaluatie

Vooropgesteld: de verantwoordelijkheid voor de ongeregeldheden ligt geheel bij de Belgische supporters die geweld hebben gebruikt. Echter, door informatie- en communicatieproblemen is niet de juiste inschatting gemaakt van de risicos van de vriendschappelijke wedstrijd. Daardoor beschikte de burgemeester van Groesbeek niet over de goede informatie om een adequate afweging te kunnen maken over het al dan niet laten doorgaan van de wedstrijd.

De verbeterpunten zijn op hoofdlijnen:

- Verbeter de informatie-organisatie: zorg voor één loket en eenduidigheid van informatie zo dat informatie niet versnipperd terechtkomt;

- Zorg voor een regionaal coördinatiepunt voor alle voetbalwedstrijden en evenementen in de regio;

- Laat het inzetbeleid bij vriendschappelijk voetbalwedstrijden in het Regionaal College vaststellen;

- Verzakelijk de contacten, leg bijv. adviezen vast;

- Vraag door op informatie en zorg voor warme communicatie. In dit geval: was naar de Belgische politie afgereisd om duidelijkheid te krijgen over wat zij verstaan onder een gerucht.

Het volledige evaluatierapport is op aanvraag beschikbaar.

(11)

Laatst gewijzigd 13-11-2009 9:21 | © Regio Gelderland-Zuid |