Occasionprijzen hebben profijt van slooppremie

13/11/2009 09:02

Vroemm.nl

Er is een duidelijke scheiding in de ontwikkeling van de occasionprijzen sinds de invoering van de slooppremie: een sterke prijsdaling vóór de invoering van de slooppremie en een stabilisatie van de prijzen erna. De prijzen in oktober 2009 bleven nagenoeg gelijk met een verwaarloosbare prijsstijging van 0,06%.

Verschil prijsontwikkeling voor en na invoering slooppremie

In de periode van dit jaar tot de invoering van de Nationale Sloopregeling eind mei daalde de vraagprijs van een occasion gemiddeld met 6,7%. Echter, vanaf eind mei 2009 lieten de occasionprijzen gemiddeld een stijging zien van 0,9%.

Deze stijging kwam met name voor rekening van de maand juni 2009, waarna de prijzen stabiliseerden. Naar aanleiding van die prijsstijging heeft vroemm.nl onderzocht of autobedrijven de slooppremie gebruiken om de vraagprijs van een reeds te koop staande auto te verhogen. Omdat dit niet of nauwelijks gebeurt, komen de hogere gemiddelde vraagprijzen voor rekening van occasions die vanaf juni te koop werden aangeboden.

In het algemeen zijn seizoensinvloeden op de prijzen van occasions verwaarloosbaar klein. Als ze in de afgelopen jaren al waarneembaar waren, dan was er - in tegenstelling tot de prijsontwikkeling in 2009 - juist een prijsstijging in de eerste maanden van het jaar en een daling van de prijzen tegen het eind van het jaar.

Eind mei 2009 is de Nationale Sloopregeling ingevoerd. Deze regeling biedt consumenten bij inruil naar een nieuwe auto of occasion een extra vergoeding van EUR 750 tot EUR 1.000 voor hun oude auto. Uit cijfers van de Nationale Sloopregeling blijkt dat van de personen die gebruik maakt van de slooppremie circa 75% een occasion koopt.

Vroemm.nl Occasionmarkt Monitor

Uit het onderzoek door Vroemm.nl naar de prijzen van 100 populaire occasions blijkt dat in oktober 2009 deze 100 occasions gemiddeld 0,06% duurder zijn geworden dan de maand ervoor. De gewogen gemiddelde prijsverandering bedroeg hetzelfde.

In het algemeen blijven de meest waardevaste modellen de kleine Japanse en Europese auto's. De zeven auto's met de laagste afschrijving zijn hetzelfde als vorige maand. De complete lijst van 100 populaire auto's is te raadplegen op http://www.vroemm.nl/autorestwaarde.

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van 100 populaire modellen. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Om meegenomen te worden in de berekening dient het model ten minste drie jaar geleden geïntroduceerd. Per automodel is door Vroemm.nl een rekenkundig afschrijvingsmodel ontwikkeld, gebaseerd op actuele marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Voor elke auto wordt een leeftijd van drie jaar en een jaarkilometrage van 20.000 verondersteld. Door de berekende waarde van de auto te vergelijken met de historische nieuwprijs wordt de relatieve waardevermindering verkregen. Door deze waarden per maand te vergelijken wordt de ontwikkeling van de occasionprijzen beoordeeld.





http://www.vroemm.nl