CDA afdeling Gelderland



CDA stimuleert vervanging asbestdaken door zonnepanelen

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van woensdag 11 november heeft het CDA met een motie aangegeven dat er veel winst te behalen is op het gebied van duurzaamheid en milieu als astbesthoudende daken met name bij agrarische bedrijven vervangen worden door daken met zonnecollectoren of zonnepanelen.

Provincie Overijssel voert momenteel samen met LTO-Noord een haalbaarheidsonderzoek uit in het kader van âasbest van het dakâ. Hierbij worden agrarische ondernemers in Overijssel gestimuleerd hun asbestdaken te vervangen door daken met zonnecollectoren of âpanelen. CDA Gelderland wil, bij positieve bevindingen van het haalbaarheidsonderzoek, hier meteen bij aanhaken.

Winst
Ook in Gelderland zijn veel asbesthoudende daken bij (agrarische) bedrijven.

Elsa Rijssenbeek, CDA-Statenlid: âBuiten het feit dat er veel milieuwinst valt te behalen, draagt het ook bij aan vermindering van de risicoâs op gezondheidsproblemen.â

Bij milieuwinst valt te denken aan vermindering van CO2-uitstoot, gebruik van elektriciteit en warmte bij de actieve bedrijven en opwekking van duurzame energie. âCDA Gelderland wil daarom, bij positieve bevindingen van het haalbaarheidsonderzoek in Overijssel, analyseren wat dat voor Gelderland kan opleveren. Tot die tijd volgen we het Overijssels project nauwlettend,â aldus Rijssenbeek.

Om dit project ook in Gelderland van de grond te krijgen heeft het CDA vandaag een motie ingediend, die door een zeer ruime meerderheid van de Provinciale Staten wordt ondersteund.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Elsa Rijssenbeek, Statenlid commissie Ruimtelijke Ordening Wonen en Milieu, M: 06-20291554

---

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 12-11-2009