Gemeente Dongen

Begroting 2010 vastgesteld

Publicatiedatum: 13-11-2009

De gemeenteraad heeft op donderdagavond 12 november 2009 met meerderheid van stemmen de Programmabegroting 2010 van de gemeente Dongen vastgesteld. VPD, CDA, PvdA (de coalitiepartijen) stemden voor; SP, VVD en DP (oppositie) stemden tegen.

Moties/ amendementen
De raad ging verder akkoord met met drie moties. Zo komt er op initiatief van CDA en VPD een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van zwembad De Vennen, waarvan in 2014 het huidige contract afloopt. De SP kreeg een meerderheid van stemmen (SP, DP, PvdA, VVD) voor het besluit om met ingang van 2010 de WWB-uitkeringen uit te betalen op de 30e van de maand van recht en daartoe de benodigde administratieve voorbereidingen te treffen. Ook werd de SP-motie aangenomen om een plan van aanpak op te stellen voor het gefaseerd samenstellen van een team van Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's). Nu is er één BOA werkzaam bij de gemeente Dongen, terwijl er vanwege de bezuinigingen bij de politie steeds minder blauw op straat is. De raad neemt na de presentatie van het plan van aanpak een besluit over de inhoudelijke en financiële aspecten.

Sluitend
De meerjarenbegroting laat behalve voor 2010, ook voor 2011 een sluitende begroting zien. Uitgangspunt van het college is de inwoners van de gemeente Dongen zo weinig mogelijk te laten merken van alle bezuinigingen die noodzakelijk zijn. Tevens is er nadrukkelijk rekening mee gehouden dat er in maart van het volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen plaatshebben in Nederland.

Realisme
,,We hebben ons niet laten leiden door de donkere wolken van het sombere financiële klimaat, maar door realisme. Er is fors ingegrepen, maar vitale onderdelen zijn gehandhaafd. Deze begroting bevat nauwelijks nieuw beleid. Behalve dat de financiële ruimte ontbreekt voor het formuleren van nieuw beleid, is dit ook een principiële keuze. Immers, het is aan de nieuwe raad om inhoud te geven aan een meerjarige visie en beleidsdoelen voor de komende zittingsperiode, aldus het college.

Snijden in eigen vlees
Maatregelen die de komende jaren worden genomen, zullen hun weerslag hebben op de gemeentelijke organisatie. Er heeft momenteel heeft een doelmatigheidsonderzoek plaats bij alle diensten. Naar verwachting zal dit leiden tot het op onderdelen anders organiseren van de bedrijfsvoering, het uitbesteden/afstoten van activiteiten of beëindigen van taken.

OZB
De raad stemde in met een stijging voor van de netto meeropbrengst van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) met 2% vanwege de inflatiecorrectie, plus 5% extra ter dekking van de gemaakte beleidskeuzen. De totale netto opbrengststijging voor 2010 komt daarmee op 7%. De afgelopen jaren 3% extra opbrengststijging ter financiering van het verkeersbeleidsplan blijft vanaf 2010 achterwege.

Reinigingsrecht
Dankzij een proces van steeds efficiënter werken en bijstelling van beleid, betalen inwoners van de gemeente Dongen in 2010 minder reinigingsrecht.

- 22,20 per jaar korting voor een meerpersoonshuishouden (-6,6%).
- 14,64 per jaar korting voor een éénpersoonshuishouden (-6,5%).
* Samenvatting begroting

* Complete definitieve begroting