Samenwerking Publieke Omroep en ANP op videogebied

13/11/2009 10:30

ANP

HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep en het Algemeen Nederlands Persbureau gaan onderzoeken welke rol het ANP kan spelen bij de distributie van videonieuws naar Nederlandse media. Daarmee willen beide organisaties nadere inhoud geven aan de door minister Plasterk (media) geuite wens om kranten en publieke omroep nauwer te laten samenwerken.

Plasterk deed zijn oproep naar aanleiding van aanbevelingen van de commissie Brinkman, die in een recente rapportage de vraag opwierp of en hoe dagbladen in Nederland kunnen worden ondersteund. Videocontent werd daarbij als een van de mogelijkheden genoemd. Voor dagbladen is het, zo bleek uit het onderzoek van Brinkman, gegeven de slechte economische omstandigheden moeilijk om fors te investeren in videonieuws. De publieke omroep verklaarde zich al eerder bereid om content onder voorwaarden ter beschikking te stellen aan met name kranten.

Volgens Luc van Gompel, algemeen directeur van het ANP, is ANP een logische partner in dit proces. "Het ANP heeft traditioneel de rol van verkeersknooppunt voor de Nederlandse media. Dat was altijd al zo op het gebied van tekst, foto en radio, maar in een zich snel ontwikkelend medialandschap zijn wij ook volop actief in de videosector. Deze samenwerking heeft voordelen voor alle betrokkenen."

Henk Hagoort (NPO): "De Publieke Omroep ziet samenwerking met het ANP als een kans om de journalistieke infrastructuur aan de basis te versterken. De omroepen kunnen een dagelijkse stroom van onafhankelijk en betrouwbaar videonieuws aanbieden en zo de journalistieke kwaliteit van het internet vergroten.

De publieke omroep en ANP zijn tevens een nieuw contract overeengekomen, voor een periode van drie jaar. De dienstverlening van het persbureau aan NOS Nieuws, de Wereldomroep en alle aangesloten omroepen blijft zo ook voor de toekomst verzekerd





http://www.anp.nl