Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ensisvisserij in Voordelta


13 november 2009 - kamerstuk

atum 13 november 2009
D
Betreft Ensisvisserij in Voordelta

Geachte Voorzitter,

Op grond van het vigerende visserijbeleid, zoals verwoord in het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij 2005-2020 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, 29 675, nr. 3), is onder meer de Ensisvisserij in de als kustwater aangewezen wateren niet toegestaan. In de Voordelta is een drietal wateren aangewezen als kustwater, te weten het Zeegat van Goeree, het Brouwershavensche Gat en de Oosterschelde ten westen van de Oosterscheldekering. De Ensisvisserij in dit `Voordelta-kust- water' is dan ook tot op heden niet toegestaan.

Ingevolge het Beheerplan Voordelta zijn vijf zogenaamde rustgebieden ingesteld, waarvoor nadere voorwaarden voor gebruiksactiviteiten - waaronder de visserij - gelden. Deze rustgebieden zijn in beginsel gesloten voor de schelpdiervisserij, zoals de visserij op Ensis (mesheften). Vier van deze rustgebieden zijn gelegen in het `Voordelta-kustwater', zodat de Ensisvisserij daar in de afgelopen jaren ook niet is uitgevoerd. Het rustgebied `Bollen van het Nieuwe Zand' daarentegen is gelegen buiten het `Voordelta-kustwater', zodat de Ensisvisserij daar de afgelopen jaren wel is toegestaan en feitelijk ook is uitgevoerd.

Ingevolge het voornoemde beheerplan is vanwege het trekgedrag van de zwarte zee-eend het rustgebied `Bollen van het Nieuwe Zand' in de periode van 1 novem- ber tot 1 mei gesloten voor alle activiteiten. Tussen 1 mei en 1 november is dit gebied in beginsel open voor alle gebruik. Dit betekent dat de visserij op Ensis in de maanden november tot en met april ("winterregime") in dit rustgebied niet langer is toegestaan. Tijdens een overleg met de visserijsector heeft het Product- schap Vis aangegeven in te kunnen stemmen met dit zomer-winterregime voor de beperkte groep van maximaal 8 Ensisvissers, indien het `Voordelta-kustwater' in de toekomst voor hen zou worden opengesteld.

Inmiddels kan ik u mededelen dat, gelet op het bovenstaande en met inacht- Agroketens en Visserij Cluster Kustvisserijbeleid neming van het Beheerplan Voordelta, ik mede namens de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat geen beleidsmatige bezwaren heb tegen het uitoefenen van de Ensisvisserij door de betrokken rechthebbenden in het als kustwater aangewe- Datum
13 november 2009 zen deel van de voordelta. De uitoefening van de betreffende visserij zal uiteraard Onze referentie dienen plaats te vinden overeenkomstig de Natuurbeschermingswet 1998 en de AKVV09/2255 voorwaarden, zoals gesteld in de verleende en nog te verlenen vergunningen op grond van deze wet.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --