Gemeente Sneek


iepen in fryslân omlaag

Uitvalspercentage zieke iepen in Fryslân omlaag

Het uitvalspercentage van zieke iepen in provincie Fryslân is ten opzichte van 2008 nog verder teruggedrongen. Dat heeft de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF), het samenwerkingsverband waaraan de gemeente Sneek ook deelneemt, bekendgemaakt. Was de uitval van zieke iepen bij de start van de stichting in 2005 nog ruim 10% en in 2008 1,5%, dit jaar is de uitval nog slechts 0,8%.

De goede resultaten van 2008 zijn niet alleen geconsolideerd, maar zelfs verbeterd, waardoor onder het niveau is uitgekomen dat pas voor 2011 verwacht was. Een resultaat waar de SIF met recht trots op mag zijn. Het geeft aan dat een goed georganiseerde aanpak van de bestrijding van de iepziekte succesvol kan zijn. Nu de iep als soort voor de toekomst in Friesland behouden kan blijven is het de beurt aan de rest van Nederland om de iep de toekomst te gunnen die hij verdient.

In 2004 hebben Friese gemeenten samen met Provincie Fryslân gesprekken gevoerd om te inventariseren of er draagvlak was om een Iepenwacht op te zetten in de provincie Friesland. Deze gesprekken bleken het begin van de in 2005 opgerichte SIF, een samenwerkingsverband van 21 gemeenten en 4 terreinbeherende instanties. Een uniek verband voor de duur van 15 jaar met als doel het behoud van de iep als soort in de provincie Friesland. De SIF bestrijdt de iepziekte door de iepen te inspecteren, zieke iepen te saneren en het vrijgekomen besmette hout af te voeren.

Meer informatie over Stichting Iepenwacht, de deelnemende gemeentes en (het herkennen van) iepziekte staat op de website: http://www.iepenwacht.nl/