Provincie Groningen

tussen Groningen en Zuidbroek Extra treinen tussen Groningen en Leeuwarden en tussen Groningen en Zuidbroek 13 november 2009

Tussen Groningen en Leeuwarden rijden vanaf 13 december 2009 op zaterdag naast stoptreinen ook sneltreinen. De sneltreinen - die reizigers in 36 minuten tussen Leeuwarden en Groningen vervoeren
- rijden één keer per uur tussen 9.00 uur en 19.00 uur. Ook gaan er extra treinen rijden tussen Groningen en Zuidbroek. Daar reden drie stoptreinen per uur; dat worden er vier. De extra treinen worden mogelijk gemaakt door het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een subsidie van 1,16 miljoen euro. Deze subsidie, die is aangevraagd door de provincies Groningen en Fryslân, geldt als proef voor drie jaar.

Investeren in duurzame mobiliteit
Gedeputeerde Marc Jager van Verkeer en Vervoer: "Als provincie Groningen vinden we het belangrijk het openbaar vervoer te versterken. Daarom zijn we blij met deze extra sneltrein. Onze provincie investeert veel in het openbaar vervoer. Dan is het mooi dat het Rijk hier ook een extra bijdrage aan levert. Op deze manier investeren we in duurzame mobiliteit. Want met de trein ben je sneller in Leeuwarden dan met de auto. En het is nog eens goedkoper ook!"

Arriva enthousiast over uitbreiding aantal sneltreinen Ook André Cnossen van Arriva is blij met de uitbreiding van het aantal sneltreinen. "De sneltrein is op werkdagen al een groot succes. Wij zijn ervan overtuigd dat ook op zaterdagen veel reizigers gebruik gaan maken van deze snelle verbinding tussen de centra van Groningen en Leeuwarden."

Treinverkeer stimuleren met actieplan
De uitbreiding van het treinaanbod is één van de maatregelen uit het Actieplan `Groei op het spoor'. Voor de uitvoering van dit plan heeft Eurlings tot 2012 200 miljoen euro uitgetrokken. Met diverse maatregelen in heel Nederland wil de minister ervoor zorgen dat nieuwe groepen reizigers gebruik gaan maken van de trein en dat huidige gebruikers vaker de trein pakken. Zo komen er meer en betere P+R-locaties en worden `weesfietsen' op stations verwijderd om de capaciteit van de fietsenstallingen te vergroten. Shuttleservices tussen stations en bedrijvenlocaties kunnen kantoren beter bereikbaar maken met het OV.

13 november 2009