Gemeente Etten-Leur

Gemeenteraad buigt zich over afvalinzameling in de toekomst

Monocontainers, diftar, ondergrondse containers en milieustraat

Gemeenteraad buigt zich over afvalinzameling in de toekomst

Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om een aantal veranderingen door te voeren in de wijze waarop in de toekomst in Etten-Leur het huishoudelijk afval wordt ingezameld. De voorstellen behelzen de vervanging van de duobakken door monocontainers, het invoeren van een variabele afvalstoffenheffing, het plaatsen van ondergrondse verzamelcontainers en de gang van zaken op de nieuw te bouwen milieustraat. Alle bedachte maatregelen hebben tot doel om de continuïteit van de afvalinzameling te waarborgen, om de hoeveelheid huishoudelijk afval terug te dringen en om de kosten van inzameling en verwerking ervan te beheersen. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in december aanstaande besluiten over de voorstellen, die dan in de jaren 2011 en 2012 geëffectueerd worden.

Monocontainers i.p.v. duobakken

Als het aan het college ligt, wordt in het vierde kwartaal van 2011 de duobak vervangen door twee containers, afzonderlijk voor restafval en GFT. De duobakken zijn dan 18 jaar oud. Ook de papiercontainer wordt op dat moment vervangen.

Burgemeester en wethouders noemen drie belangrijke redenen om te stoppen met het gebruik van de duobak.

Minder restafval en meer GFT-afval

Uit onderzoek is gebleken dat afval in een duobak slechter wordt gescheiden in GFT-afval en restafval dan bij gebruik van afzonderlijke containers voor de afvalsoorten. De aparte containers voor restafval en GFT-afval kunnen om beurten worden aangeboden voor lediging, dus bijvoorbeeld in de even weken de container voor restafval en in de oneven weken de GFT- container. De lediging van de papiercontainer kan gewoon elke vier weken blijven plaatsvinden.

Steeds minder gemeenten maken nog gebruik van de duobak.

Mede door het slechtere scheidingsresultaat stappen steeds meer gemeenten af van de duobak. Er zijn in heel Nederland nog maar ca. 30 gemeenten die gebruik maken van de duobak en elk jaar vallen er weer enkele gemeenten af. Ook het aantal inzamelbedrijven met geschikte wagens voor het leegmaken van de duobak loopt terug. Daarmee komt de continuïteit van de afvalinzameling in gevaar.

Inzameling met duobakken duurder dan met afzonderlijke containers

Onderzoek heeft aangetoond dat de afvalinzameling met behulp van duobakken duurder is dan de inzameling met afzonderlijke containers. Dat komt door het slechtere scheidingsresultaat en de duurdere contracten met inzamelbedrijven voor het leegmaken van de containers.

Variabele afvalstoffenheffing

Burgemeester en wethouders willen ook toe naar een variabele afvalstoffenheffing. Daarmee is er een relatie tussen de hoogte van de afvalstoffenheffing en de grootte van het gezin of de hoeveelheid afval die aangeboden wordt. Dit wordt ook wel genoemd "diftar" (gedifferentieerde tarieven) en in 92% van de gemeenten in ons land wordt dit heffingssysteem al toegepast. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om met ingang van 2012 "diftar" in te voeren in Etten-Leur.

De belangrijkste motieven hiervoor zijn:

Minder restafval en meer hergebruik

Landelijke en Europese wetgeving eisen dat van het ingezamelde afval
60% hergebruikt dient te worden. Hiermee wordt sterk bespaard op schaarse grondstoffen en energie. In Etten-Leur ligt dit thans op 53% en er zijn dus aanvullende maatregelen nodig om de landelijke doelstelling te halen. Een van de maatregelen is het belonen van inwoners voor het goed gescheiden aanbieden van afval. Uit onderzoek is gebleken dat met een financiële prikkel burgers minstens 20% minder restafval aanbieden en meer herbruikbare componenten. De doelstelling van 60% is gemakkelijk te halen, want in het restafval, zoals dat nu wordt aangeboden, zitten nog heel veel herbruikbare stoffen.

De vervuiler betaalt

Met "diftar" hebben inwoners zelf invloed op het bedrag aan afvalstoffenheffing dat zij dienen te betalen. Als het afval goed gescheiden wordt aangeboden, dan betaalt de aanbieder een lage basisheffing. Produceert iemand veel afval en biedt hij het ongescheiden aan, dan betaalt hij het maximale tarief. Iedereen heeft zelf de keuze.

Als er gebruik wordt gemaakt van verzamelcontainers, dan volgt er een aanslag volgens het laagste tarief.

Minder kosten

Vergelijking toont aan dat de kosten per adres in gemeenten met "diftar" gemiddeld EUR 50,- lager liggen dan in gemeenten met een vast tarief. Het verschil wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat er in gemeenten met "diftar" meer afval gescheiden wordt aangeboden; daardoor is er minder restafval, waarvoor hoge verwerkingskosten moeten worden betaald.

Er zijn verschillende vormen van "diftar". Burgemeester en wethouders van Etten-Leur hebben voorkeur voor het systeem "volume - frequentie". De afvalstoffenheffing bestaat daarbij uit een basisheffing die afgestemd is op de inhoudsmaat van de containers. Er zijn voor restafval en voor GFT-afval containers beschikbaar van 140 en 240 liter. Elke gebruiker kan zelf bepalen welke combinatie hij wil. Neemt hij een kleine container, dan betaalt hij een lage heffing. Neemt hij een grote container, dan betaalt hij een hoge heffing. Het verschil zal ongeveer EUR 100,- per jaar bedragen.

In de basisheffing zijn standaard 13 ledigingen van elke container voorzien. Biedt een inwoner de container vaker aan, dan worden extra kosten per lediging in rekening gebracht. Het bedrag hiervan is afhankelijk van de grootte van de container en van de afvalsoort en zal variëren van EUR 2,- tot EUR 8,-. Omdat er in de nieuwe containers een soort chip is aangebracht, kan de verwerking van alle gegevens volledig geautomatiseerd gebeuren.

Als de gemeenteraad besluit om "diftar" in te voeren, dan worden in de loop van 2011 de tarieven vastgesteld die in 2012 gelden.

Ondergrondse verzamelcontainers

In Etten-Leur staan momenteel op 33 locaties in de openbare ruimte grote verzamelcontainers, waarin bewoners (van hoogbouw) hun afval kunnen doen. Vanaf 2012 worden deze containers ondergronds gebracht, zo is het voorstel.

De motieven hiervoor zijn:

Bovengrondse containers zien er niet netjes uit

De grote betonnen bakken met de containers zien er niet netjes uit. Door graffiti, posters en bijgeplaatst afval ontsieren de containers al snel het straatbeeld. Met ondergrondse containers wordt dit voorkomen.

Gebruiksgemak voor inwoners

Het gebruiksgemak van ondergrondse containers is veel groter door de lage inwerpopening en de makkelijke bediening met een pasje.

Minder vrachtwagenbewegingen

Ondergrondse containers zijn vier keer zo groot, waardoor ze minder vaak geledigd hoeven te worden. Dat betekent veel minder vrachtwagenbewegingen, wat goed is voor het milieu.

Milieustraat

De gemeenteraad heeft al eerder besloten om een nieuwe milieustraat te bouwen aan de Verschuurweg. Het wordt een ruim opgezette milieustraat, waar de containers verlaagd staan opgesteld, zodat het afval er gemakkelijk ingegooid kan worden. De nieuwe milieustraat kan begin
2011 in gebruik worden genomen.

Het college doet nu een aantal voorstellen over de bedrijfsvoering straks op de nieuwe milieustraat.

Openingstijden

Om de dienstverlening te verbeteren, wordt het aantal openingsuren uitgebreid van 18 naar 28 uur per week. De milieustraat is dan op elke doordeweekse dag open en tijdens de zomertijd is er een avondopenstelling.

Beperkt "gratis" aanbieden van grof afval

Al een aantal jaren bestaat er bij wijze van proef gelegenheid om een beperkte hoeveelheid grof afval "gratis" aan te bieden op de milieustraat. Die mogelijkheid wordt t.z.t. verruimd. In 2010 kan er nog twee keer een ½ m3 afval worden gebracht, met ingang van 2011 wordt dat twee keer 1 m3 per jaar. Wordt er meer grof afval aangeboden, dan dient daarvoor een eigen bijdrage betaald te worden.

Lagere eigen bijdrage

De eigen bijdrage is nu EUR 20,- per m3 grof afval. In 2011 wordt de eigen bijdrage verlaagd naar EUR 10,- per m3.

Meer afvalscheiding op de milieustraat

Om de scheiding van afval verder door te voeren, komen er op de nieuwe milieustraat voorzieningen om het grof afval nog meer apart te houden. Het gaat daarbij om o.a. harde kunststoffen zoals tuinmeubels, gips en piepschuim. Ook komt er een mogelijkheid om nog bruikbare bouwmaterialen gratis achter te laten, die vervolgens door andere gebruikers van de milieustraat weer gratis meegenomen kunnen worden. Dit bevordert het hergebruik.

Grof tuinafval aanbieden op de milieustraat

Voor het aanbieden van grof tuinafval hoeft straks niet meer naar de Zeedijk te worden gereden. Tot twee m3 per keer kan dan gratis worden gebracht naar de nieuwe milieustraat. Dat scheelt veel autokilometers. Ook kan er per keer een m3 compost gratis gehaald worden.

Automatische toegangscontrole

De toegang tot de nieuwe milieustraat wordt volledig geautomatiseerd met behulp van een pasjessysteem, waardoor er een vlotte doorstroming van bezoekers ontstaat.

Raadsbesluit en informatie

Het is de gemeenteraad die uiteindelijk beslist of de plannen zoals ze hiervoor zijn omschreven, worden uitgevoerd. De verwachting is dat de voorstellen van het college op 23 november a.s. worden behandeld in de inforaad, daarna op 7 december in de opinieraad en op 21 december in de raadsvergadering. Al deze vergaderingen zijn openbaar.

Als de gemeenteraad de hier beschreven voorstellen overneemt, gaat er in de naaste toekomst dus heel wat veranderen op het gebied van de afvalinzameling in Etten-Leur. Informatie daarover wordt in de komende periode regelmatig gegeven via publicaties op de gemeentelijke pagina's in De Etten-Leurse Bode en op deze gemeentelijke internetsite. Op deze website is het volledige voorstel over de aanpassingen in de afvalinzameling na te lezen. De papieren versie van het voorstel is in te zien in het Informatiecentrum in het Stadskantoor en in de bibliotheek.

Tezijnertijd wordt er op deze website ook een "vraag- en antwoordrubriek" geopend met detailinformatie over de veranderingen in de afvalinzameling.

Uw bezoek waard

Alarm & hulpdiensten

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4

4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl