Gemeente Teylingen

Herenstaete

Principeovereenkomst Herenstaete

13 november 2009

De Stichting ActiVite en woningcorporatie Stek hebben in principe overeenstemming bereikt over de aanpassing van het gebouw Herenstaete in Voorhout voor intramurale zorg. Wethouder Leo van der Zon, ActiVite en Stek hebben met elkaar om de tafel gezeten om uit de impasse te komen rondom de huisvesting van bewoners die intramurale lichte zorg nodig hebben. De principeafspraken zijn uitgewerkt in een overeenkomst die in november kan worden ondertekend. Daarnaast hebben de partijen hun besturen en raden over deze principeovereenkomst geïnformeerd. Dinsdagmiddag 10 november zijn alle bewoners, familieleden en medewerkers over de principeovereenkomst geïnformeerd.

Constructieve samenwerking

Alle partijen zijn tevreden met deze principe afspraken zodat de 19 bewoners die intramurale lichte zorg nodig alsnog kunnen verhuizen naar het nieuwe gebouw Herenstaete.

Aanleiding

Begin juli 2009 constateerde ActiVite dat het niet verantwoord was om de 19 bewoners die lichte zorg nodig hebben te laten verhuizen naar een zelfstandig appartement in Herenstaete. Omdat de zorg die zij nodig hebben alleen intramuraal verleend kan worden, adviseerde ActiVite deze bewoners om niet te verhuizen.

Motie gemeenteraad

Tijdens een extra raadsvergadering 29 juli 2009 heeft de gemeenteraad van Teylingen unaniem een motie aangenomen waarbij zij het college opriep al het mogelijke te doen om de toezeggingen die gedaan zijn aan de toekomstige bewoners na te komen.

Het college zag deze motie als een steun in de rug voor de weg die nu met de betrokken partijen is ingeslagen en die uiteindelijk tot een principeovereenkomst heeft geleid.

Principeovereenkomst

In de overeenkomst staat centraal dat de 19 tijdelijk in Voorhout gehuisveste senioren met zorg weer naar het Herenstaete complex kunnen terugkeren. De kosten voor de aanpassingen (EUR 600.000,--) komen voor een deel uit huuropbengsten die ActiVite ontvangt in de komende 20 jaar. De rest wordt gedragen door ActiVite, Stek en de gemeente. Een ieder voor een bedrag van maximaal EUR 200.000,--.

De aanpassingen in Herenstaete

De verbouwing voorziet in:

* het aanbrengen van een (inpandige) trap tussen het zorgcentrum;
* een te verwerven appartement op de daarboven gelegen etage;
* het maken van een doorbraak tussen het appartement en een galerij;
* het overkappen van de galerij;

* het realiseren van een zusterpost en het aanbrengen van een zusteroproep- en een brandmeldsysteem;

* het ophogen van de balkonvloeren. Het aanbrengen van de benodigde aansluitingen voor specifieke voorzieningen.

Besluitvorming gemeenteraad Teylingen
In de raadsvergadering van 17 december aanstaande neemt de gemeenteraad een besluit over de overeenkomst en de verdeling van de kosten.

De verbouwing neemt enige tijd in beslag, naar verwachting zo'n drie tot zes maanden, maar daarna kan iedereen weer terug keren naar Herenstaete en de zorg krijgen die nodig is.

Nieuwe afvalcontainers