Dienstenbond CNV

Nieuws

13 november 2009

AOW: het kan beter, het moet beter!

De Tweede Kamer steunt in meerderheid de AOW-plannen van het kabinet. Rest het CNV niets anders dan gedesillusioneerd `in de touwen te hangen'. Nee, in tegendeel.

De nieuwe AOW-plannen moeten nog worden omgezet in wetsvoorstellen. Dat betekent dat we de komende tijd de politiek blijven bestoken met onze ideeën hoe de voorstellen verbeterd kunnen en moeten worden. Hoe die ideeën luiden? Hieronder onze voorstellen compact en helder op een rijtje.

CNV over de AOW: het kan beter, het moet beter

Het kabinet heeft een ingewikkeld voorstel gemaakt om de AOW te verhogen. Het kan volgens het CNV veel eenvoudiger, moderner en toekomstbestendiger. Het gaat ons om een AOW die ook voor volgende generaties aantrekkelijk is. De tijd voordat de Tweede Kamer definitief besluit, gebruikt het CNV om mensen te overtuigen dat het beter kan.

Passend werk voor iedereen
Wie wil werken, moet dat ook kunnen. Invoering van een hogere AOW leeftijd zonder voldoende passend werk te creëren voor oudere werknemers is voor het CNV onacceptabel. Er zijn nog te veel mensen zonder baan, dus daar moet eerst iets aan gebeuren. Mensen die hun baan na hun 50ste kwijtraken komen moeilijk aan de bak. Het CNV wil dat in 2016 zes van de tien oudere werknemers een baan hebben.

Het CNV vindt het belangrijk dat iedere werknemer in gezondheid en met plezier zijn pensioen haalt. Plezier in werk is daarom een zeer belangrijk thema van het CNV

AOW met keuzevrijheid
Het CNV is voor een eenvoudige, eerlijke en moderne AOW. Een AOW waarbij u zelf kunt kiezen wanneer u stopt met werken vanaf 65 jaar. Het CNV vindt een verhoging met een jaar in 2015 en een jaar in 2020 ongepast en wil een stapsgewijze verhoging van een maand per jaar tussen 2016 en 2040. Daarmee worden de lasten evenwichtiger verdeeld.

45 jaar gewerkt? Dan volledige AOW uitkering bij 65 jaar, De discussie over zware beroepen vindt het CNV helemaal niet nodig. Wij vinden dat u na 45 jaar werken AOW moet kunnen krijgen als u 65 jaar bent. Dus als u voor uw 20ste begonnen bent, dan krijgt u uw AOW op 65 jaar. Na 45 jaar werken heeft u een flinke bijdrage aan de maatschappij geleverd.

Een degelijk pensioen
Over de pensioenen kunnen we kort zijn. Daar moeten vakbonden en werkgevers samen afspraken over maken, zodat Nederland een stabiel pensioenstelsel houdt en pensioenen weer geïndexeerd kunnen worden. Het CNV wil meer ruimte voor maatwerk, zoals de mogelijkheden voor een deeltijdpensioen of een pensioen in geleidelijke stappen.