SGP


13 - 11 - 09 | SGP wil actie kabinet tegen zelfmoordsite

SGP wil actie kabinet tegen zelfmoordsite

De SGP wil dat het kabinet kijkt naar maatregelen om op te treden tegen de website waarin precies wordt aangegeven hoe iemand zelfmoord kan plegen. SGP-kamerlid Van der Staaij dringt daarop aan in vragen aan de regering. Het gaat over een door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) geexploiteerde site waarin gedetailleerd wordt beschreven welke methoden je kunt gebruiken om zelfmoord te plegen. De SGP vindt dat de commerciele exploitatie van zo'n site niet alleen in strijd is met het beleid om het aantal gevallen van zelfmoord te voorkomen, maar ook strijdt met de Strafwet. Van der Staaij dringt er daarom bij minister Hirsch Ballin op aan om op te treden tegen de omstreden NVVE. Mocht blijken dat het Wetboek van Strafrecht onvoldoende aanknopingspunten biedt om in te grijpen, dan moet volgens de SGP het desbetreffende artikel worden aangepast.
---

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de Minister van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een website met tips voor zelfdoding 12 november 2009


1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat een vereniging een website heeft gelanceerd met tips voor zelfdoding door middel van medicijnen?


2 Herinnert u zich uw visie dat het bieden van dergelijke adviezen via een boek een ongewenste ontwikkeling is?


3 Vindt u het gezien in het licht van het suïcidepreventiebeleid een gewenste ontwikkeling dat er een website komt met gedetailleerde adviezen over hulp bij zelfdoding?


4 Deelt u onze mening dat het feit dat tips voor zelfdoding zo eenvoudig beschikbaar zijn onmogelijk positief kan bijdragen aan het terugdringen van het aantal gevallen van zelfdoding?


5 Bent u met ons van mening dat het bieden van gedetailleerde en op verschillende situaties afgestemde adviezen niet meer geschaard kan worden onder het bieden van algemene informatie?


6 Vindt u het gewenst dat zelfdoding commercieel geëxploiteerd wordt door een vereniging? In hoeverre en onder welke omstandigheden valt een dergelijke exploitatie onder het verbod van artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht?


7 Bent u bereid te onderzoeken welke strafrechtelijke maatregelen genomen kunnen worden tegen de vereniging die deze website beheert?


8 Vindt u het gewenst dat een vereniging aanbiedt om medicijnen te laten testen op hun werkzaamheid ten behoeve van zelfdoding?


9 Bent u tevens bereid om onderzoek te doen naar de mogelijkheid strafrechtelijk op te treden tegen het aanbod van deze vereniging om oude of elders verkregen medicijnen te testen of laten testen op werkzaamheid?


10 Bent u bereid om, indien het openen van deze website, de mogelijkheid om lid te worden of het aanbod om medicijnen te testen of te laten testen niet onder het verbod van artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht vallen, dit verbod zodanig aan te passen dat al deze mogelijkheden onder het verbod komen te vallen?