Provincie Flevoland

GAAF-prijs 2009 voor politie Almere

Professionals van de politie Almere, praktijkschool Pro Almere, Jeugdreclassering, Arkemeyde (gezinsvoogdij), de Raad voor de Kinderbescherming en de procescoördinator Almeerse Antilliaanse en Arubaanse risicojongeren van de GGD hebben samen uit handen van gedeputeerde John Bos de GAAF-prijs 2009 ter waarde van 10.000 euro ontvangen.

Zij kregen de prijs donderdag 12 november in het provinciehuis voor hun doelgerichte samenwerking rond een Antilliaanse jongere met problemen.

GAAF staat voor Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland. Criteria voor de prijs waren goede en duurzame samenwerking tussen verschillende sectoren, hulp gericht op het hele gezin, en hulpverleners die een stapje verder gaan dan hun functie vraagt. De jury roemde onder andere de korte lijnen en snelle bereikbaarheid van de betrokken partijen. Zij informeerden elkaar goed en lieten de jongere niet los. Ook gaven zij blijk van grote betrokkenheid bij hem. De winnaars kunnen de geldprijs naar keuze inzetten voor scholing om hun vaardigheden op het gebied van samenwerking verder te verbeteren. Deze en drie andere geslaagde voorbeelden van samenwerking, heeft de provincie laten vastleggen op een dvd, die alle aanwezigen meekregen. Gedeputeerde John Bos: "We willen met de GAAF-film professionals inspireren om zelf ook de samenwerking rond jongeren verder te verbeteren."
Vorig jaar won De Basisz uit Zeewolde de prijs. Het leer-, werk- en trainingscentrum uit Zeewolde heeft met het bedrag een jaar lang een professionele kracht part time in dienst kunnen nemen.

Samenwerking

De uitreiking van de GAAF-prijs vond plaats tijdens de vierde GAAF-conferentie in het provinciehuis. Onder leiding van Jan Douwe Kroeske sloten professionals uit de GAAF-sectoren, onderwijs, gezondheidszorg, lokaal jeugdbeleid, provinciale jeugdzorg en politie/justitie het officiële GAAF-programma op feestelijke wijze af. John Bos: "De vier GAAF-jaren hebben bewezen dat samenwerking rond jongeren voor iedereen veel oplevert. Om de samenwerking nog verder vorm te geven, gaan we in de praktijk door met GAAF. Het moet een `gewone' werkwijze worden die in alle plannen wordt meegenomen. Vandaar dat het thema dit jaar ook `Gewoon GAAF!' was."
Net als voorgaande jaren was ontmoeting, uitwisseling en inspiratie de hoofdmoot voor uitvoerders, management en bestuurders van alle bij GAAF betrokken partijen. Het programma werd gelardeerd met optredens van jongeren uit de jeugdzorg: schrijver/dichter Orson, zangeres Nora en rapper Jordan.

Integrale indicatie

Binnen het GAAF-programma werken de sectoren samen om te komen tot één kind, één gezin, één plan. In 2007 hebben zij hiertoe bestuurlijke afspraken gemaakt. Dat heeft onder andere geleid tot een integrale indicatie voor onderwijs en jeugdzorg, waardoor ouders voor hun kind maar één aanvraag hoeven te doen.

De winnaars v.l.n.r. Dion Ringeling, René van der Broek, Harm van Twillert, Ivar Soerka met uiterst rechts gedeputeerde John Bos

De winnaars v.l.n.r. Dion Ringeling, René van der Broek, Harm van Twillert, Ivar Soerka met uiterst rechts gedeputeerde John Bos Rapper Jordan zingt over zijn ervaringen in de jeugdzorg.

Rapper Jordan zingt over zijn ervaringen in de jeugdzorg (Foto's: Fotostudio Wierd)